Takaisin

Terhi Ainiala

Terhi Tuulikki Ainiala
4.7.1967 Pukkila

Filosofian maisteri 1991 ja filosofian tohtori 1997 (suomen kieli), Helsingin yliopisto

Helsingin yliopisto, suomen kielen yliopistonlehtori, 2012-

Kotimaisten kielten keskus 1991–2011: tutkija, erikoistutkija, tutkimusosaston johtaja
Suomen Akatemia, tutkimusassistentti 1995–1997 (virkavapaalla Kotuksen tehtävästä tämän ajan)
Suomen kielen dosentti 2003, Helsingin yliopisto

Julkaisut, tutkimusprojektit ja muu tieteellinen toiminta
Tutkimusteemat: nimistöntutkimus, ennen kaikkea sosio-onomastiikka ja kaupunkinimistön tutkimus; slangintutkimus

Tekstit: Terhi Ainiala, Riitta-Ilona Hurmerinta (toim.)

Mieluummin porukassa kuin yksin

Kaikissa kielissä on nimiä, ja nimien tehtävät eri kielessä ovat yleensä samoja. Nimistöntutkimus onkin hyvin kansainvälinen tutkimusala. Kansainvälisiä konferensseja ja seminaareja järjestetään säännöllisesti. Terhi Ainiala on ollut aktiivisesti mukana ICOSin (International Council of Onomastic Sciences) toiminnassa, ja vuosina 2008–2014 ICOSin johtokunnassa.

Pohjoismainen yhteistyö nimistöntutkimuksessa on perinteisesti vahvaa. Tätä yhteistyötä vahvistamaan perustettiin 1970-luvulla NORNA (Nordiska samarbetskommittén för namnforskning). Ainiala on tällä hetkellä NORNAn puheenjohtaja.

– Järjestämme aktiivisesti symposiumeja, kongresseja ja toimitamme niiden pohjalta julkaisuja.

Pohjoismainen yhteistyö on tuonut Ainialalle myös upean pohjoismaisen yhteisön ja pohjoismaisten kielten rikkauden.

– Yhteisissä kokouksissamme ja symposiumeissa emme turvaudu englantiin vaan käytämme ruotsia, norjaa ja tanskaa. Tästä kielitaidosta on ollut minulle paljon hyötyä, ja annan laitoksessamme opetusta myös ruotsiksi. Nimistöntutkimus onkin laitoksemme kieliaineiden yhteinen tutkimusalue, jonka opinnot kantavat koodia NORSU1. Suomen kielen, suomalais-ugrilaisten ja pohjoismaisten kielten ja kirjallisuuksien laitoksen lempinimi kun on Norsu.

Yliopistonlehtori Ainiala haluaa kehittää opetusta, saada alaa ja osaamista näkyvämmäksi yliopiston ulkopuolellakin sekä osallistua yliopisto- ja tiedepolitiikkaan. Näihin luontevia foorumeja Ainialalle ovat Helsingin yliopistossa Opettajien akatemia, toimiminen suomen kielen alumnivastaavana, laitoksensa OKE:ssa (opetuksen kehittämisryhmä) ja tiedekuntaneuvostossa: Yliopiston ulkopuolella etenkin Julkaisufoorumin kielitieteen paneeli ja erilaiset tieteelliset seurat ovat Ainialalle tärkeitä vuorovaikutusfoorumeita.

– Vuoden 2015 alussa aloitin myös Tieteentekijöiden liiton varapuheenjohtajana, ja olen Helsingin yliopiston tieteentekijöiden hallituksessa. Lisäksi olen mukana vihreässä politiikassa, ja olen Pohjois-Helsingin Vihreiden puheenjohtaja. Yhteistyö eri muodoissa innostaa minua, ja saan siitä voimia ja energiaa, kertoo Ainiala.

Terhi Ainiala osallistui kansainväliseen nimistöntutkimuksen kongressiin Torontossa 2011. Kuva: Maimu Berezkina.​
Terhi Ainiala osallistui kansainväliseen nimistöntutkimuksen kongressiin Torontossa 2011. Kuva: Maimu Berezkina.​

 

Takaisin