Takaisin

Tapio Nurminen

Tapio Juhani Nurminen
5.5.1972 Joutsa

Filosofian maisteri 2001 (yleinen historia), Helsingin yliopisto
Muita opintoja muun muassa Helsingin kauppakorkeakoulussa

2005– Flo Apps Oy, toimitusjohtaja
1995–1999 Seurasaaren ulkomuseo
2000–2003 Helsingin yliopisto humanistinen tiedekunta
2003–2004 Helsingin yliopisto, viestintäosasto

Julkaisut, palkinnot ja erityissaavutukset:
Joutsan veteraanimatrikkeli 2006
Artikkeli teoksessa Teloitettu totuus (2008)
Esipuhe teoksessa ”Sotilaat. Taistelemisesta, tappamisesta ja kuolemisesta” (2011)
Artikkeli teoksessa Kirjeitä sodasta (2015)
Apps For Democracy Finland, 2009: Nomen Est Omen -verkkosovellus, Pääpalkinto
Apps For Development, Maailmanpankki 2011: World Bank Widget -verkkosovellus, Kunniamaininta
Open Data Challenge, 2011: Nomen Est Omen -verkkosovellus, Hopeamitali

Kuva: Sandra Lundgren
Kirjoittajat: Tapio Nurminen, (Kaija Hartikainen, toim.)

Osa-aikahistorioitsijana

Kymmenen vuotta sitten Tapio Nurmisen piti ruveta tekemään väitöskirjaa itähämäläisten miesten sotakokemuksesta, mutta sille ei kerrassaan löytynyt aikaa yrityksen pyörittämisen rinnalla. Hän on silti julkaissut satunnaisesti tutkimusaiheeseen liittyviä artikkeleja; tähän mennessä niitä on kertynyt puolisentusinaa.

Tapio oli todella otettu, kun Ville Kivimäki käytti hänen artikkeliaan lähteenä Finlandia-palkitussa teoksessa Murtuneet mielet.

- Minulle tämä oli suurin tunnustus, jonka osa-aikahistorioitsija voi saada – vaikka aika ei riitä aktiivisempaan tutkimukseen, koen osoittaneeni itselleni ja muille, että otin opintoni tosissani ja olen edelleen varteenotettava tutkija.

Viemässä suomalaista kulttuuriperintöä verkkoon

Viimeisten kymmenen vuoden aikana Nurminen on ollut toteuttamassa monia historia-alan verkkopalveluja. Näitä ovat olleet muun muassa Helsingin yliopiston ylioppilasmatrikkeli, Kansallisbiografia, Svenska litteratursällskapetin Zacharias Topelius Skrifter, Kansalliskirjaston Kirjava keskiaika ja Suomen Kansan Vanhat Runot (SKVR).

- Olen ollut mielissäni, että olen näissä töissä voinut hyödyntää sekä humanistisen alan että tietoteknologian osaamistani. Näihin verkkopalveluihin on tallennettuna merkittävä osa suomalaista kulttuuriperintöä ja on ollut kunnia olla mukana siirtämässä tätä perintöä uuteen muotoon. Esimerkiksi SKVR-palveluun tein paljon ihan konkreettista koodaustyötäkin, koska innostuin asiasta ja aiheesta.

Tietoa visualisoimassa
Kulttuurialan verkkoprojektien ohella Nurmisen yritys Flo Apps Oy tarjoaa verkkotyökaluja järjestöille sekä tiedon visualisointia.

- Innostuin vuonna 2009 avoimen tiedon mahdollisuuksista. Tämä sai minut osallistumaan ensimmäiseen Apps For Finland -kilpailuun, josta saimme pääpalkinnon Nomen est omen -sukunimisovelluksella. Sen avulla voi muun muassa mittailla eri sukunimien eliittikerrointa.

- Nomen est omenin saama voitto ja eri tahojen avaamat tietovarannot kannustivat yritystäni tekemään erityyppisiä tiedon visualisointeja. Vuonna 2011 osallistuimme Maailmanpankin Apps for Democracy -kilpailuun The World Bank Widget-sovelluksella  – vaikka voittoa ei tullutkaan, olimme yksi finalisteista ja pääsimme pokkaamaan palkinnon Washington DC:ssa. Tämä oli yksi parhaista hetkistä, joita yrittäjyys on tarjonnut, Tapio jatkaa.

Maailmanpankin Apps for Development -kisasta, palkinnot jakoi Robert Zoellick. Kuva: World Bank/ Neil Fantom​​
Maailmanpankin Apps for Development -kisasta, palkinnot jakoi Robert Zoellick. Kuva: World Bank/ Neil Fantom​​

Vuosien varrella Flo Apps on tehnyt visualisointeja muun muassa Suomen kuntien tunnusluvuista, Suomen antamasta kehitysavusta, ammattikorkeakouluista ja yliopistoista valmistuneista sekä Suomen flunssatilanteesta.

- Yrittäjyydessä on hienoa päästä tekemään työtä erilaisten ihmisten ja aihepiirien parissa. Tämä laajentaa omaa näkemystä ja auttaa katsomaan maailmaa entistä monipuolisemmin.

Takaisin