Takaisin

Sanna Kaisa Spoof

Sanna Kaisa Spoof (o.s. Pesälä)
s. 1962, Lahti

Filosofian kandidaatti (suomalais-ugrilainen kansatiede, taidehistoria, arkeologia) 1987, lisensiaatti 1992, tohtori (suomalais-ugrilainen kansatiede) 1998, Helsingin yliopisto

Suomalais-ugrilaisen kansatieteen dosentti, Helsingin yliopisto, 2002-

Pääsihteeri, Tutkimuseettinen neuvottelukunta, 1.9.2010-
Tiedesihteeri, humanistinen tiedekunta, Helsingin yliopisto, 2009–2010
Koulutuspäällikkö, Sibelius-Akatemian täydennyskoulutus, 2007–2009
Pääsihteeri, Lahden yliopistokeskus, 2001–2007
Assistentti, kulttuurien tutkimuksen laitos (kansatieteen laitos 31.7.1998 asti), Helsingin yliopisto, 1988–2001
Tutkija, tutkimusosasto, Museovirasto, 1987

Kuva: Ruusukuva
Teksti: Sanna Kaisa Spoof ja Tiia Niemelä

Parhaat muistoni Helsingin yliopistosta

Parhaat muistoni Helsingin yliopistosta liittyvät kansatieteen laitokseen ja väitöskirjaani. Kansatieteen oppihistoriaan liittyvää gradua kirjoittaessani minua pyydettiin kansatieteen laitokselle assistentin sijaiseksi ja seuraavana vuonna tulin valituksi samaiseen virkaan. Näin minulle aukeni yliopistoura, josta en ollut osannut edes haaveilla. Assistenttikollegojen kesken meillä oli hyvä henki ja professori Juhani U.E. Lehtonen oli reilu esimies.

Kansatieteen professori Juhani U.E. Lehtonen ja assistentit Hanna Snellman ja Sanna Kaisa Spoof vanhan ajan juhla-asuissa yliopiston Topelia-rakennuksen avajaisissa. Kansatieteen professorin työhuoneen seinällä maailmanmenoa ihmettelemässä kansatieteen entisiä professoreita; keskellä professori Lehtosen maalaama muotokuva Kustaa Vilkunasta. Kuva: Sanna Kaisa Spoofin kokoelmat.

Opetustehtävistäni merkittävimpiä olivat proseminaarit. Bravuurinumerokseni muodostui museokurssiopetus Helsingin yliopiston vanhakantaisessa Viikin maatalousmuseossa hankoaurojen ja puukiulujen seassa. Käsityöperinteen tallentamiseen liittyneen kenttätyökurssin johtaminen sukuni kotiseudulla Iitissä oli mieleenpainuva kokemus. Opettaminen oli mukavaa ja opiskelijat myös.

Väitöskirjassani vuodelta 1997 tutkin Jokelan tiilitehtaan ja sen maatilan sosiaalisen ja fyysisen miljöön muuttumista 1870- luvulta 1950-luvulle. Näin Tuusulan Jokelan teollisuustaajama sai juuret, ja yllätyksekseni jokelalaiset ottivat teoksen vastaan innostuneina. Väitöskirjaani luetaan Jokelassa edelleen ahkerasti paikallishistoriana ja uutta painostakin on loppuunmyydystä kirjasta toivottu. Ylpeä olen myös siitä, että väitöskirjani uutisoitiin näyttävästi Helsingin Sanomien etusivulla.

Sanna Kaisa Spoof luennoi Jokelan tiilikylän historiasta Jokelan kansalaisopiston kulttuurikävelyllä Jokelan asemalla keväällä 2015. Kuva: Sanna Kaisa Spoofin kokoelmat

 

Takaisin