Takaisin

Rosa Liksom

Rosa Liksom (Anni Ylävaara)
7.1.1958, Ylitornio

Humanististen tieteiden kandidaatti 1983 (kulttuuriantropologia), Helsingin yliopisto
Opintoja Moskovan ja Kööpenhaminan yliopistoissa, 1981–1986
Oulun yliopiston humanistisen tiedekunnan kunniatohtori, 2013

Vapaa taiteilija 1991-
Radiotoimittaja Radio Cityssä ja toimittaja City-lehdessä 1989–1993 (oma ohjelmasarja, haastatteluja kuten Suomalaisia unelmia)
Opiskeluaikoina töissä mm. baarissa, maatalouslomittajana, kaupassa ja leipomossa, nuorten vastaanottokodissa, kirpparin pitäjänä Lepakossa, saunan pitäjänä Christianiassa. Ennen opiskeluja maatalouslomittajana ja kauppa-apulaisena.

Kunnianosoituksia
Finlandia-palkinto (Hytti nro 6), 2011
Helsinki-mitali, 2012
Pro Finlandia -mitali, 2013

Kuva: Pekka Mustonen
Tekstit: Heta Muurinen (Riitta-Ilona Hurmerinta, toim.)

Akateemisen vapauden valtakunnassa

Kun Rosa Liksom aloitti kansatieteen opinnot Helsingin yliopistossa, hänellä oli takanaan jo useampien aineiden opiskelua. Hän oli viettänyt puoli vuotta Uppsalassa opiskelemassa venäjää ja toiset puoli vuotta Sirola-opistossa yhteiskunnallisten aineiden parissa.

– Hain samaan aikaan sekä Helsinkiin kansatieteisiin että Jyväskylään antropologiaan ja pääsin molempiin. Valitsin Helsingin, Liksom kertoo.

Oppimisen nälkä vain kasvoi.

– Silloin sai ottaa niin paljon aineita kuin halusi, ja otinkin paljon, Liksom toteaa ja luettelee hengästyttävän määrän aineita: Kansatiede, kansanrunoustiede, estetiikka, taidehistoria, kulttuuriantropologia, uskontotiede, kotimainen kirjallisuustiede sekä valtiotieteellisestä tiedekunnasta sosiologia, sosiaalipsykologia ja sosiaaliantropologia. Lisäksi Liksom suoritti sekä latinan että venäjän kielten pro exercitio -kokeet.

Liksom työskenteli koko ajan opiskelujensa ohella, joten hän ei juuri ehtinyt istua luennolla vaan suoritti sen sijaan laajoja 15–20 kirjan kirjatenttejä. Työskentelyn vuoksi Liksom selvisi ilman opintolainaa, opintorahaa ei vielä ollut. Työn ja opiskelun lisäksi hän oli aktiivinen ylioppilaskunnassa.

Liksomin opinnot eivät jääneet Helsingin yliopistoon. Hän opiskeli Helsingin jälkeen Moskovassa, josta muutti suoraan Kööpenhaminaan. Tanskassakin opinnot jatkuivat.

– Kööpenhaminassa innostuin erityisesti työ- ja kaupunkisosiologiasta, koska ne olivat uusia ja kiinnostavia aloja.

Suomeen palattuaan Liksom opiskeli vielä filosofiaa Esa Saarisen johdolla.

Opiskelu ei ole oikeastaan koskaan loppunut.

– Käyn edelleen kuuntelemassa sosiaaliantropologian ja uskontotieteen peruskurssit, koska haluan pysyä perillä tieteen muutoksista.

Rajaamaton opiskeluoikeus on yksi 1970- ja 80-lukujen akateemisen vapauden ilmentymistä, joita Liksom arvostaa.

– Vasta nyt, kun opiskeluoikeutta on rajattu, sen kunnolla tajuaa, miten tärkeä asia se on ollut!

Liksomin neuvo opintojaan miettiville on kirkas:

– Ensin pitää hankkia laaja yleissivistys ja vasta sen jälkeen voi erikoistua. Vastustan ajatusta, että lähdetään opiskelemaan heti kapeaan putkeen.

Rosa Liksom Kiinan meren saarella 2015.​
Rosa Liksom Kiinan meren saarella 2015.​

 

Takaisin