Takaisin

Paula Havaste

Paula Valpuri Havaste (o.s. Aho)
15.4.1962 Rovaniemi

Filosofian maisteri 1989 ja filosofian lisensiaatti 1991 (kotimainen kirjallisuus), Helsingin yliopisto
Filosofian tohtori 1998, Oulun yliopisto

Ohjelmapäällikkö ja tapahtumapäällikkö 2004-, Tiedekeskus Heureka
Assistentti 1990–1996, Helsingin yliopiston kotimaisen kirjallisuuden laitos
Tiedottaja 1997–2004, Suomen Kansallisteatteri

Palkinnot ja nykyiset luottamustoimet

2004 Gummeruksen Kalle Päätalo -palkinto
2004 Laila Hirvisaaren palkinto
2012 Nurmijärven kunnan Konstiniekka -kulttuuripalkinto
Tieteen tiedotus ry.:n varapuheenjohtaja
Lauri Jäntin säätiön hallituksen jäsen
Suomen Kirjailijaliiton hallituksen jäsen
Alfred Kordelinin säätiön kirjallisuuden jaoston jäsen

Kuva: Marek Sabogal
Teksti: Paula Havaste

Yhteisen innostuksen lähde

Tiede kuuluu minulle – ja sinulle. Tiede haastaa, se innostaa ja tarjoaa elämyksiä ja oivalluksia. Tämän ajatuksen me heurekalaiset jaamme vuosittaisen liki 300 000 kävijän kanssa. Valtava kävijämäärä todistaa, että suomalaisilla on vahva suhde tieteeseen. Perheet, kouluryhmät ja ystäväporukat tulevat tiedekeskukseen viettämään vapaa-aikaa ja oppimaan uusia asioita. Jotkut haluavat ymmärtää ja pohtia tieteellisiä perusteita, toiset opastaa lapsia tieteen tielle, kolmansia vain kiehtovat jännät laitteet. Peruselämys on silti sama: me pidämme tiedettä tärkeänä.

Työssäni Heurekan tapahtumapäällikkönä olen saanut nähdä, kuinka innokkaita suomalaiset ovat kokeilemaan itse, oltiin sitten näyttelykohteiden äärellä tai tiedetapahtumien työpajoissa. Tieteen elämyksellisyys, oivaltamisen ilo, on Heurekan perusajatus. Suomalaiset pitävät tiedettä merkityksellisenä ja ymmärtävät, että sitä on kaikkialla arjessamme, oli sitten kyse lentokoneen toiminnasta, aivotutkimuksesta tai aurinkoenergian talteenotosta. Vahva suhde tieteeseen näkyy myös kirjojen arvostamisena.

Tapahtumapäällikön työn ohessa olen kirjailija. Vapaa-ajasta leijonanosa kuluu kirjoittamiseen, ja myös tässä näkyy tutkijataustani. Faktatieto on aina etusijalla, oli kyse sitten folkloristisesta tietokirjasta tai historiallisesta romaanista. Upotan tarinoihini tietoa yhtä lailla menneistä ajoista kuin tämän päivän asenteista ja ajatuksista, teen taustatyötä arkistoissa, kirjastoissa ja haastatellen. Etsin uutta ja ruokin omaa uteliaisuuttani. Se on osoittautunut myös tavaksi kiinnostaa lukijoita. Kirjallisuuden kautta saamme jakaa yhteisen kokemuksen siitä, että uuden tiedon hankkiminen on innostava elämys.

Tapahtumapäällikkönä saa Heurekassa tehdä innostavaa tiedeviestintää. Kuvassa Paula Havaste munasoluna. Puku on käytössä Heurekassa 7.3.2015 Avaruus ja seksi –K18 -tapahtumassa. Kuva: Siina Vasama.​​​​
Tapahtumapäällikkönä saa Heurekassa tehdä innostavaa tiedeviestintää. Kuvassa Paula Havaste munasoluna. Puku on käytössä Heurekassa 7.3.2015 Avaruus ja seksi –K18 -tapahtumassa. Kuva: Siina Vasama.​​​​

 

Takaisin