Takaisin

Paula Havaste

Paula Valpuri Havaste (o.s. Aho)
15.4.1962 Rovaniemi

Filosofian maisteri 1989 ja filosofian lisensiaatti 1991 (kotimainen kirjallisuus), Helsingin yliopisto
Filosofian tohtori 1998, Oulun yliopisto

Ohjelmapäällikkö ja tapahtumapäällikkö 2004-, Tiedekeskus Heureka
Assistentti 1990–1996, Helsingin yliopiston kotimaisen kirjallisuuden laitos
Tiedottaja 1997–2004, Suomen Kansallisteatteri

Palkinnot ja nykyiset luottamustoimet

2004 Gummeruksen Kalle Päätalo -palkinto
2004 Laila Hirvisaaren palkinto
2012 Nurmijärven kunnan Konstiniekka -kulttuuripalkinto
Tieteen tiedotus ry.:n varapuheenjohtaja
Lauri Jäntin säätiön hallituksen jäsen
Suomen Kirjailijaliiton hallituksen jäsen
Alfred Kordelinin säätiön kirjallisuuden jaoston jäsen

Kuva: Marek Sabogal
Teksti: Paula Havaste

Haaveeni kirjoittaa

Olen julkaissut kaunokirjallisuutta vuodesta 2003. Kirjoittaminen on rakas, vakava ja vaativa harrastus, sillä luovassa kirjoittamisessa ei koskaan ole valmis. Aina on kehittymistä, opittavaa ja kokeiltavaa, ja samaan aikaan täytyy pystyä ylittämään itsekritiikin korkea piikkilanka-aita. On opittava näkemään, milloin teksti on tarpeeksi hyvä julkaistavaksi, vaikkei se vielä täydellinen olisikaan. Pitää uskaltaa päästää irti, ja sama pätee yhtä lailla tietokirjallisuuden kirjoittamiseen. Hyvä tietokirja on kiehtova, rakenteeltaan ja kieleltään taidokas teos.

Haaveeni on saada kirjoittaa kaikki se, mitä olen suunnitellut. Pari tietokirjaideaa on hautumassa, mutta sitäkin painokkaammin mietin tekeillä olevaa kolmatta pitkää sarjaani – neljättä, jos saturomaani lasketaan mukaan. Kahden seuraavan romaanisarjan aiheet pyörivät lisäksi mielessä.

Mikä saa viettämään illat ja viikonloput, lomat ja vapaapäivät kirjoittamassa aina uutta romaania? Se hetki, jolloin juoni loksahtelee kohdilleen, on vaivannäön arvoinen. On huikeaa huomata, että on itse kehittänyt idean, jonka parissa jaksaa työskennellä monen vuoden ajan.

Vielä huikeampaa on itse kirjoitusprosessi. Kun tarkoin suunniteltu synopsis karkaa käsistä ja esiin ryöstäytyy tekstiä, jota ei ole etukäteen suunnitellut, mutta joka silti osuu kohdilleen ongelmitta ja aivan uusia tulkintoja tarjoten, on luovassa kirjoittamisen tilassa syvälle asti. Flowksikin sitä voi nimittää, ja parasta siitä on hallitsemattomuus. Flowta voi houkutella, sitä voi pohjustaa, mutta hetken koittaessa ei kylmällä järjellä ja suunnitelmallisuudella enää pärjää. Se on hetki, joka on vaivan arvoinen.

Nainen ja kone. Kuva: Kari Havaste​
Nainen ja kone. Kuva: Kari Havaste​

 

Takaisin