Takaisin

Olli Vänskä

Olli Yrjö Antero Vänskä
1.6.1981, Riihimäki

Humanististen tieteiden kandidaatti 2014 (musiikkitiede), Helsingin yliopisto
Bachelor of Business Administration 2006 (kansainvälinen kauppa), Lahden ammattikorkeakoulu

Toimittaja 2011-, Talentum Oyj
Muusikko 2002-

Julkaisut, palkinnot ja erityissaavutukset:
2011 Paras yhtye – Finnish Metal Awards
2011 Paras albumi (Stand Up And Fight) - Finnish Metal Awards
2011 Paras kansitaide (Stand Up And Fight) - Finnish Metal Awards
2010 Artist of the Decade, vuosikymmenen artisti 1/8 – Terrorizer-lehti
2009 Kulttuuripalkinto - Hämeen taidetoimikunta
2006 Best New Band – Metal Hammer UK, lukijaäänestys

Kuva: Jari Tomminen
Tekstit: Olli Vänskä (Tomas Sjöblom, toim.)

Viulunsoittaja sotamaalit naamassa

Olli Vänskä peri kiinnostuksensa musiikkiin perheeltään. Ammattimuusikon arkeen sai tutustua jo varhain isän, kapellimestari Osmo Vänskän, konserteissa.

Musiikin harrastaminen oli perheessä enemmänkin sääntö kuin poikkeus, ja niin myös nuorempi Vänskä aloitti viulunsoiton opiskelemisen ja kirjoittautui peruskoulussa musiikkiluokalle.

Opinnot noudattivat musiikkiopiston peruskaavaa: soitinopintojen lisäksi muusikon ammattiin tutustuttiin orkesterissa ja erilaisissa kamarimusiikki-kokoonpanoissa. Trio Toivottomat pärjäsi nimeään paremmin. Nuorten Sinfoniaorkesteri Vivo tarjosi myöhemmin mallia ammattimaisemmastakin soitannosta.

Huolimatta klassisesta koulutuksesta ja vahvasta näytöstä, Vänskä ei koskaan vakavissaan suunnitellut uraa musiikin ammattilaisena. Työ orkesterin pulttisoittajana ei tuntunut hohdokkaalta, ja klassiseen musiikkiin liittyvä tietty vakavamielisyys tuntui vieraannuttavalta. Ilman motivaatiota ei ammattilaisympyröissä voi pärjätä.

Vänskän oma musiikkimaku oli jo pitkään liikkunut muilla vesillä. Klassisen musiikin opinnot päättyivätkin lopullisesti vuonna 2000, minkä jälkeen painopiste on vaihtunut klassisesta musiikista toisaalta kevyempään, toisaalta raskaampaan suuntaan.

Aikuisiällä Vänskä on ollut mukana erilaisissa musiikkiteatteriproduktioissa, studiosessioissa ja poikkitaiteellisissa performansseissa, soittanut niin jazzia, humppaa kuin heviäkin, improvisoinut ja poseerannut lavalla sekä frakki päällä että sotamaalit naamassa.

Viime vuosina etusijalla on ollut ennen kaikkea hämeenlinnalainen metalliyhtye Turisas. Vuodesta 2004 lähtien Vänskä on soittanut yhtyeen riveissä noin 750 keikkaa ja lukuisia kiertueita ympäri maailmaa. Syksynä 2015 bändi suuntaa toista kertaa Latinalaiseen Amerikkaan ja marras-joulukuussa yhtye kiertää kotimaata 11 konsertin verran.

Olli Vänskä promokuvassa vuodelta 2011. Kuva: Audrey Dujardin.

 

Takaisin