Takaisin

Olli Vänskä

Olli Yrjö Antero Vänskä
1.6.1981, Riihimäki

Humanististen tieteiden kandidaatti 2014 (musiikkitiede), Helsingin yliopisto
Bachelor of Business Administration 2006 (kansainvälinen kauppa), Lahden ammattikorkeakoulu

Toimittaja 2011-, Talentum Oyj
Muusikko 2002-

Julkaisut, palkinnot ja erityissaavutukset:
2011 Paras yhtye – Finnish Metal Awards
2011 Paras albumi (Stand Up And Fight) - Finnish Metal Awards
2011 Paras kansitaide (Stand Up And Fight) - Finnish Metal Awards
2010 Artist of the Decade, vuosikymmenen artisti 1/8 – Terrorizer-lehti
2009 Kulttuuripalkinto - Hämeen taidetoimikunta
2006 Best New Band – Metal Hammer UK, lukijaäänestys

Kuva: Jari Tomminen
Tekstit: Olli Vänskä (Tomas Sjöblom, toim.)

Toimittaja saa olla utelias

Musiikin ohella kirjoittaminen on ollut Olli Vänskälle luontainen ilmaisukanava. Bänditoiminnan myötä tuli tarpeelliseksi tuottaa tarinoita kiertueista ja yhtyeen toiminnasta erilaisiin tukihakemuksiin ja raportteihin. Musiikkitieteen opiskelijalehti Synkooppiin sen sijaan tuli kirjoitettua vaivainen konserttiraportti.

Toisen musiikkitieteen alumnin, Lahden sinfoniaorkesterin entisen intendentin Tero-Pekka Henellin mukaan viestinnän opiskeleminen ei ikinä menisi hukkaan, ja se neuvo painui mieleen. Viestinnän perusopinnot johtivat aiempaa ahkerampaan kirjoittelemiseen, vaikka urasuunnitelmat eivät siinä vaiheessa olleet kovinkaan selvät.

Toimittajaksi Vänskä päätyi täysin sattumalta. Ruokakaupassa tavattu nuoruudenystävä vihjasi avoinna olevasta toimittajan paikasta Talentumin kustantamien MPC- ja Tietoviikko-lehtien toimituksessa.

Mielenkiinnosta haettu paikka on tuntunut omalta. Toimitustyön lisäksi Vänskä toimii verkkosivuston tuottajana. Mediamyllerryksessä lehdet ovat tosin sittemmin jo muuttaneet nimensä Mikrobitiksi ja Tiviksi.

”Ensimmäisenä toimittajavuotenani pääsin jopa MPC:n kansikuvapojaksi”. Kuva: Olli Vänskä, 2011.

It-ala kiinnostaa ennen kaikkea tekniikan mahdollistamien uusien kommunikointitapojen muodossa. Rauta ja bittinikkarointi eivät ole itsessään ikinä tuntuneet läheisiltä, mutta niiden ympärillä tapahtuva yritystoiminta ja kehitys ovat mielenkiintoisia aiheita.

Ihminen on kaiken keskiössä. Käyttäjien, valmistajien ja palveluntarjoajien inhimillisyys ja erilaiset motiivit tuovat kylmään tekniikkaan lämpöä.

Printtimedia on auringonlaskun ala, ja myös it-lehdistö siirtyy enemmän ja enemmän verkkoon. Suurin osa työpäivistä kuluu verkkouutisten kirjoittamiseen, missä hittinenä ja kilpailuhenkinen luonne ovat osoittautuneet hyväksi yhdistelmäksi.

Freelancerina toimitetut reportaasit ja artikkelit taas pakottavat ottamaan asioista selvää pintaraapaisua syvemmältä.

Kukaan ei voi tietää kaikkea, mutta kaikesta voi ottaa selvää. Tiedonjano ja uteliaisuus ovat toimittajan työssä elintärkeitä ominaisuuksia. Tietämättömyys on sietämätön tunnetila, ja siksi päivittäin tuleekin tutustuttua kymmeniin uusiin aiheisiin.

Yliopisto-opintojen parasta antia toimittajan työn kannalta ovat epäilemättä perusteellisuuteen pyrkiminen sekä lähdekritiikin oppiminen. Mutu-tiedolla ei pärjää, eikä huolimattomasti kerrottu uutinen palvele lukijaa.

Reissailua ja toimitustyötä. Bändin kanssa vierailulla Googlella vuonna 2011. Kuva: Kalle Björklid.

 

Takaisin