Takaisin

Mauri Antero Numminen

12.3.1940, Somero

Opiskeli Helsingin yliopistossa 1960–1967 (filosofia, kielitiede ja sosiologia, lisäksi inuitti- ja bantukielet, kansanrunos, kansatiede, kansantaloustiede, suomalais-ugrilaiset kielet, tähtitiede ja valtio-oppi)

Muusikko, kirjailija, kulttuurin sekatyömies
Levytuottaja 1970–1979, Love Records Oy
Puheenjohtaja 1997–2004, Suomen Olutseura

Tuotantoa

Kunnianosoitukset
Suomi-palkinto 1993
Suomalais-ruotsalaisen kulttuurirahaston kulttuuripalkinto 1997
Aleksis Kiven Seuran Eskon puumerkki 2005
Valtiotieteen kunniatohtori 2011, Åbo Akademi
Filosofian kunniatohtori 2014, Helsingin yliopisto

Kuva: Dex Viihde Agency
Tekstit: Mauri Antero Numminen, Juha Merimaa ja Olli Siitonen

Kertomus jazzista

Kuva: M. A. Nummisen Facebook-sivulta.

Mauri Antero Numminen on käsitellyt kirjoituksissaan musiikillisen uransa eri aspekteja ja lajeja. Hän on kirjoittanut tangoon hullaantuneesta Virtasesta, vuonna 1998 julkaistussa romaanissaan Tango on intohimoni, joka sisältää myös suomalaisen tangon lyhyen historian. Tällä hetkellä Numminen työstää jazz-aiheista kirjaa.

– Jazzkirjani on itseasiassa kertomus henkilökohtaisesta suhteestani jazziin siitä alkaen, kun kuulin 13-vuotiaana isoilta pojilta, miten jazz on hienoa musiikkia. Teoksessa on paljon vuosina 1960–1964 Kulttuuritalolla ottamiani kuvia maailmankuuluista jazzmuusikoista. Kerron tietenkin myös omasta uusrahvaanomaisesta jatsiyhtyeestäni ja analysoin sitä, mikä jazzissa on mielestäni olennaista.

Swingin kutsu -albumi vuodelta 1970. Kuva: Love Records/Universal Music.

Numminen perusti yhdessä pianisti Jani Uhleniuksen kanssa Uusrahvaanomaisen jatsiorkesterin vuonna 1969. Yhtyeen toiminta poikkeaa tavanomaisista jazzsuuntauksista muun muassa siksi, että haitarilla ja huumorilla on vahva sija ohjelmistossa. Tämä tyylisuunta tuli lopulta hallitsemaan pääpiirteiltään Nummisen 1970-luvun tuotantoa. Yhtye kutsuttiin pian perustamisensa jälkeen esiintymään Porissa järjestetyille jazzfestivaaleille.

  • M. A. Numminen: Olen nähnyt Helga neiti kylvyssä, Pori Jazz 1972 (Ylen Elävä arkisto)
 

 

Takaisin