Takaisin

Matti Hirvola

Matti Johannes Hirvola
17.12.1974, Pori

Filosofian maisteri 2004 (yleinen historia), Helsingin yliopisto

Projektipäällikkö (vaikuttajaviestintä) 2015-, SAK
Valtiovarainministeri Antti Rinteen erityisavustaja, SDP:n ministeriryhmän sihteeri 2014–2015, valtiovarainministeriö
Johtava asiantuntija, osakas 2013–2014, Miltton Networks Oy
Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen erityisavustaja 2011–2013, valtiovarainministeriö
Tiedotuspäällikkö 2006–2011, SDP
Koulutus-ja järjestösihteeri 2006, SDP
Pääsihteeri 2004–2005, nuorisoasiain neuvottelukunta, opetusministeriö
Poliittinen tiedottaja 2002–2004, Demarinuoret
SYLn hallitus 2001
HYYn hallitus 2000

Kuva: Matti Hirvola
Tekstit: Tero Juutilainen

Suuren kaupungin valot sokaisivat

Porissa syntyneelle ja kasvaneelle Matti Hirvolalle Helsingin yliopisto tarjosi luonnollisen jatkumon lukion jälkeen. Lukion äidinkielen opettaja innosti Hirvolan antiikin kirjallisuuden ja kulttuurin pariin, jonka opiskelulle Helsingin yliopiston humanistinen tiedekunta tarjosi parhaimmat edellytykset.

– Jos ajattelee ennen kaikkea humanistisia tieteitä, Helsingin yliopistossa on Suomen laaja-alaisinta, vuosisatojen aikana tullutta osaamista. En edes ajatellut muita vaihtoehtoja. Se oli päivänselvää, että tie vei Helsinkiin.

Klassillinen filologia ja latinan kielioppi ei kuitenkaan pitänyt otteessaan kovin kauan, vaan Hirvola vaihtoi parin vuoden jälkeen opiskelemaan yleistä historiaa ja valtiotieteelliseen tiedekuntaan kansantaloustiedettä.

– Ei klassillinen filologia niin kaukana ole historiasta. Minua on harmittanut, että en saanut latinan kielioppia tankattua päähäni. Ehkä suuren kaupungin valot sokaisivat. Kun tulet parikymppisenä opiskelemaan Helsinkiin, niin mielessä on jokunen muukin asia kuin latinan luennot.

Historian opinnoissaan Hirvola tosin keskittyi lähemmäksi nykyaikaa. Kiinnostus antiikkiin on noussut uudelleen vasta muutamia vuosia sitten.

– Meillä on muutaman vanhan opiskelukaverin kanssa tällainen harrastus, mitä me kutsumme kivikasojen kiertämiseksi. Kierretään erilaisia antiikin mestoja läpi ja fiilistellään. Vuonna 2008 käytiin Troijassa ja sitten piti nähdä kaikki muutkin paikat. Tänä kesänä vuorossa olivat Olympia, Sparta, Argos ja Ateena.

 

”Kivikasojen kiertäminen” johdatti Matti Hirvolan tänä vuonna mm. Olympian portille.​
”Kivikasojen kiertäminen” johdatti Matti Hirvolan tänä vuonna mm. Olympian portille.​

Tullessaan yliopistolle ja asettuessaan Satakuntataloon 70 muun opiskelijan kanssa, Hirvola joutui pohtimaan omaa tulevaisuuden ammatinvalintaansa. Monilla samassa talossa asuvilla oli nimittäin suhteellisen selvä urapolku tiedossa opintojensa kautta.

– Ajattelin silloin, että yksi jätkä opiskelee puunjalostusta, niin se päätyy johonkin metsäfirmaan töihin. Toinen opiskelee kauppakorkeassa rahoitusta ja palkataan pankkiin töihin. Minulla olisi klassillinen sivistys, mitä minä sillä teen? Suomi on melko teknokraattinen yhteiskunta, missä humanistisen koulutuksen arvostus esimerkiksi elinkeinoelämässä ei ole samalla tasolla kuin Euroopan vanhoissa sivistysmaissa.

Takaisin