Takaisin

Marjo Timonen

Marjo Hannele Timonen
29.4.1955, Kurikka

Humanististen tieteiden kandidaatti 1983, filosofian kandidaatti 1984 (Suomen historia, yleinen historia, valtio-oppi, tiedotusoppi), Helsingin yliopisto

Tieto- ja viestintäjohtaja 2007- eduskunta
Tiedotuspäällikkö 2003–2007, eduskunta
Erityisavustaja 1994–1995, valtioneuvoston kanslia
Viestintäpäällikkö 1993–2002, Suomen Kuntaliitto
Viestintäpäällikkö 1988–1993, Suomen Kunnallisliitto
Viestintäpäällikkö 1986–1987, Insaider Oy
Tiedottaja 1985–1986, Joensuun Yliopisto
Puheenjohtaja 1980–1981, Suomen ylioppilaskuntien liitto

Kuva: Hanne Salonen / Eduskunnan kuva-arkisto
Teksti: Marjo Timonen (Kaija Hartikainen, toim.)

Professorit edelleen kavereita

Yliopistoajoilta muistuu mieleen erityisesti rehtori Ernst Palmén. Hän suhtautui erityisen myötämielisesti ja rennosti ylioppilaskunnassa toimiviin opiskelijoihin. Palméneilla oli tapana kutsua ylioppilaskunnan hallitus kotiinsa vappuna. Töölössä nostettiin monta maljaa ja laulettiin iloisesti.

Olin ylioppilaskunnassa mukana myös silloin, kun Vanha ylioppilastalo paloi. Se oli järkytys, mutta nopeasti tehtiin päätös: Vanha uusiksi.

Yliopistoaikanani taistolaiset olivat vielä vahvoja erityisesti ainejärjestöissä. Niinpä Kronoksen hallituksessa oli vain kaksi ei-sosialistia. Suuressa viisaudessaan hallitus päätti äänestäen, että historian laitoksen esimies Yrjö Blomstedtille on käytävä viemässä lista neuvostovastaisista tenttikirjoista. Ymmärsin toki sairastua tuona päivänä, joten en ollut kannanottoa luovuttamassa.

Historian laitoksella oli monia ihailtavia opettajia: Päiviö Tommila, Matti Klinge, Päivi Setälä, Marjatta Hietala, Aura Korppi-Tommola, Jaakko Suolahti, Helge Pohjolan-Pirhonen, Ohto Manninen, Seppo Zetterberg ja Osmo Jussila. Pääsinpä kuuntelemaan vielä Eino Jutikkalan luennon talonpojan historiasta. On hienoa, että olen tavannut monia heistä myöhemmin ja heti on tullut tunne, että kuulumme samaan porukkaan.

Merkittävin kokemus opiskeluaikana oli Suomen ylioppilaskuntien (SYL) puheenjohtajuus vuosina 1980–1981. Työtä tehtiin opintotuen, opiskelija-asumisen ja ruokailun sekä opetuksen ja tutkintojen kehittämiseksi. Myös kulttuuri tuli uudelleen opiskelijatoimintaan kiihkeiden poliittisten vuosien jälkeen. SYL oli myös hieno ikkuna kansainväliseen yhteistyöhön. Olin tehtävässä ensimmäinen nainen. Kun naisia alkoi olla enemmän, perustimme ministeri Tarja Halosen kanssa SYL-siskot, joka tänä päivänä kokoaa yhteen eri vuosikymmenillä SYL:ssa toimineita naisia.

Pääosa opiskeluajasta kului siis muualla kuin luennoilla ja kirjastoissa. Maisterin paperit sainkin vasta yhdeksäntenä vuotena, mutta sinä aikana olin ollut jo vuosia työelämässä.

Tieto- ja viestintäjohtaja Marjo Timonen eduskunnan väliaikaisen istuntosalin mediaparvella yhdessä Yleisradion toimittaja Kimmo Henrikssonin kanssa. Timonen ja Henriksson tutustuivat historian laitoksella vuonna 1975. Kuva: Hanne Salonen, Eduskunnan kuva-arkisto

 

Takaisin