Takaisin

Lari Kotilainen

Lari Pietari Kotilainen
2.1.1974, Kuusjoki

Filosofian maisteri 1999 ja filosofian tohtori 2008 (suomen kieli), Helsingin yliopisto

Helsingin yliopistossa tehtäviä tutkimusavustajasta professoriin vuodesta 1997
Suomen kielen lehtori 2003–2004 Kölnin yliopisto ja 2005–2006 Upsalan yliopisto
Vapaana tieteilijänä opetusta, luennointia ja esitelmiä Suomessa ja Venäjällä. Lisäksi kolumneja, oppikirjoja, tietokirjoja ja tutkimusta.

Ylioppilastutkintolautakunnan äidinkielen ja kirjallisuuden sensori ja suomen kielen tutkintolautakunnan varapuheenjohtaja.

Sanojen salapoliisi ja Jytäjyrsijöiden laulaja–kitaristi

Julkaisut, tutkimusprojektit ja muu tieteellinen toiminta
Tutkimusaiheet: Internetin kieli, suomen kielen oppiminen toisena kielenä, koulun kieliopetus, kielipolitiikka.

Kuva: Mika Federley
Tekstit: Lari Kotilainen (Riitta-Ilona Hurmerinta, toim.)

Suomen kielen matkasaarnaaja

Onko kieli tylsä asia, jonka oppiminen tarkoittaa pilkkujen viilausta ja kielioppikategorioiden nimien pänttäämistä? Vai onko se jotain hauskaa ja jännittävää, joka avaa kokonaisen maailman niihin tapoihin, joilla me ihmiset ajattelemme ja toimimme yhteistyössä? Kielitieteilijä vastaa kyllä jälkimmäiseen, mutta muut usein ensimmäiseen. Lari Kotilainen haluaa korjata tämän.

Kotilainen pyrkii muuttamaan ihmisten asenteita omaa ja vieraita kieliä kohtaan muun muassa esitelmöimällä ja kirjoittamalla. Esitelmiä, humoristisia pikaoppitunteja ja suomen kieltä esitteleviä työpajoja hän on pitänyt Suomessa, Virossa, Ukrainassa ja monissa Venäjän kaupungeissa aina Siperiaa myöten.

Kotilainen on kirjoittanut yleistajuisia tietokirjoja (esim. Suomensuojelija 2009, Mummonsuomi laajakaistalla Annukka Vartevan kanssa 2005), lähemmäs kaksisataa kolumnia ja äidinkielen ja kirjallisuuden oppikirjoja sekä ammattikouluun (Ammattiäikkä) että yläasteelle (Tekstitaituri-sarja). Hän piti usean vuoden ajan Suomensuojelija-blogia ja on muutenkin kertonut aktiivisesti kieliasioista somessa. Hän on tehnyt yhteistyötä muun muassa Aku Ankan ja Suomen ulkoministeriön kanssa.

Lisätietoa:

Lari Kotilainen luennoimassa. Kuva: Lari Kotilaisen arkisto.

 

Takaisin