Takaisin

Lari Kotilainen

Lari Pietari Kotilainen
2.1.1974, Kuusjoki

Filosofian maisteri 1999 ja filosofian tohtori 2008 (suomen kieli), Helsingin yliopisto

Helsingin yliopistossa tehtäviä tutkimusavustajasta professoriin vuodesta 1997
Suomen kielen lehtori 2003–2004 Kölnin yliopisto ja 2005–2006 Upsalan yliopisto
Vapaana tieteilijänä opetusta, luennointia ja esitelmiä Suomessa ja Venäjällä. Lisäksi kolumneja, oppikirjoja, tietokirjoja ja tutkimusta.

Ylioppilastutkintolautakunnan äidinkielen ja kirjallisuuden sensori ja suomen kielen tutkintolautakunnan varapuheenjohtaja.

Sanojen salapoliisi ja Jytäjyrsijöiden laulaja–kitaristi

Julkaisut, tutkimusprojektit ja muu tieteellinen toiminta
Tutkimusaiheet: Internetin kieli, suomen kielen oppiminen toisena kielenä, koulun kieliopetus, kielipolitiikka.

Kuva: Mika Federley
Tekstit: Lari Kotilainen (Riitta-Ilona Hurmerinta, toim.)

Opi kieltä kokkaamalla

Vieraan kielen opetus tapahtuu usein luokkahuoneessa tai nenä kiinni oppikirjassa. Kieltä kuitenkin käytetään toisten ihmisten kanssa aivan tavallisessa elämässä. Opetuksen ja käytön välillä on siis kuilu, jota kuroo umpeen EU-rahoitteinen LanCook-projekti eli Digitaalinen kielikeittiö.

Kielikeittiön ideana on tuoda kielenopetus tavallisiin arkielämän tilanteisiin, tässä tapauksessa osaksi ruoanlaittoa. Kielikeittiössä kielenoppijat kokkaavat tietokoneen opastamina. Tietokone käyttää ohjeiden antamiseen vain opittavaa kieltä. Ruoka-aineisiin ja keittiövälineisiin kiinnitettyjen liikesensoreiden avulla kielikeittiön tietokone arvioi, ovatko kokkaajat ymmärtäneet annetut ohjeet, ja auttaa oppijoita tarvittaessa.

Tutkijat Salla Kurhila ja Lari Kotilainen esittelivät kielen oppimista toiminnan avulla Helsingin Kirjamessujen Tiedetorilla 2014. Kuva: Mika Federley.

Projektissa on mukana kuusi maata, joista jokaisessa valmistetaan maan omia ruokalajeja. Suomenopiskelijat ovat oppineet kielemme saloja kalakeittoa ja marjakiisseliä tehden. Suomen "osastoa" johtaa professori Salla Kurhila, Lari Kotilainen toimii projektin tutkijana. Tällä hetkellä varsinainen projekti eli itse systeemin kehittäminen ja aineiston kerääminen on jo loppunut. Nyt kerätyistä videoaineistoista ja niistä tehdyistä havainnoista työstetään tutkimusartikkeleita, esimerkiksi ”Can a kitchen teach languages? Linking theory and practice in the design of context-aware language learning environments”.

Lisätietoa

LanCook-projektin digitaalisen kielikeittiön avulla voi valmistaa aitoa kalakeittoa. Kuva: LanCook.

 

Takaisin