Takaisin

Lari Kotilainen

Lari Pietari Kotilainen
2.1.1974, Kuusjoki

Filosofian maisteri 1999 ja filosofian tohtori 2008 (suomen kieli), Helsingin yliopisto

Helsingin yliopistossa tehtäviä tutkimusavustajasta professoriin vuodesta 1997
Suomen kielen lehtori 2003–2004 Kölnin yliopisto ja 2005–2006 Upsalan yliopisto
Vapaana tieteilijänä opetusta, luennointia ja esitelmiä Suomessa ja Venäjällä. Lisäksi kolumneja, oppikirjoja, tietokirjoja ja tutkimusta.

Ylioppilastutkintolautakunnan äidinkielen ja kirjallisuuden sensori ja suomen kielen tutkintolautakunnan varapuheenjohtaja.

Sanojen salapoliisi ja Jytäjyrsijöiden laulaja–kitaristi

Julkaisut, tutkimusprojektit ja muu tieteellinen toiminta
Tutkimusaiheet: Internetin kieli, suomen kielen oppiminen toisena kielenä, koulun kieliopetus, kielipolitiikka.

Kuva: Mika Federley
Tekstit: Lari Kotilainen (Riitta-Ilona Hurmerinta, toim.)

Lapsille kieltä ja musiikkia

Lari Kotilainen perusti Sami Iivosen kanssa vuonna 1996 lastenrockyhtye Jytäjyrsijät, joka on keikkaillut ahkerasti Suomessa ja Venäjällä ja julkaissut kolme täyspitkää albumia. Jytäjyrsijöiden musiikkia on käännetty venäjäksi ja viittomakielelle.

Lari Kotilainen heittäytyi ilmakitaristiksi Jytäjyrsijöiden keikkamatkalla Uralilla. Kuva: Lari Kotilaisen arkisto.

Vuosien varrella tämä Kotilaisen toinen ammatti on lähentynyt päivätyötä suomen kielen parissa. Kotilainen on muun muassa kehittänyt lastenkirjailija Reetta Niemelän, kuvittaja Linda Bondestamin ja kääntäjä Anna Sidorovan kanssa lapsille suunnattua elämyksellistä kielenopetusta, jossa on yhdistelty niin musiikkia kuin kirjallisuutta ja kuvataidetta kielen opetukseen. Työryhmä on kiertänyt Venäjällä, Virossa ja Ukrainassa puhumassa suomen kielestä, Suomesta ja muista kulttuureista. Lisäksi työryhmä on tehnyt lapsille ja aikuisille suunnatun leikkimielisen "Suomen kieltä kuudessa minuutissa"-korttisarjan, joka on käännetty englanniksi, venäjäksi, ruotsiksi ja viroksi.

Lari Kotilainen jakaa nimmareita Jytäjyrsijöiden keikkamatkalla Pitkärannassa Venäjän Karjalassa. Kuva: Lari Kotilaisen arkisto.

Seuraavaksi Kotilainen haluaisi kirjoittaa lasten tietokirjan, joka on saanut alkunsa Vinski-lehteen kirjoitetuista Sanojen salapoliisi -kuvakolumneista.

Linkit

Jytäjyrsijät keikkamatkalla Uralilla. Kuva: Lari Kotilaisen arkisto.

 

Takaisin