Takaisin

Kirsti Salmi-Niklander

20.5.1957, Joensuu

Filosofian kandidaatti 1988, filosofian lisensiaatti 1991 ja filosofian tohtori 2004 (folkloristiikka), Helsingin yliopisto

Yliopistonlehtori, folkloristiikka, Helsingin yliopisto 2015 -
Akatemiatutkija 2011–2016
Folkloristiikan dosentti, Helsingin yliopisto 2008-
Suomen Akatemian tutkijatohtori 2005–2009
Folkloristiikan assistentti, Helsingin yliopisto 1989–2003
Arkistoavustaja, Kansan Arkisto 1987
Tp. tutkija, Työväenperinne ry. 1985–87

Tutkimusteemat: Suullisen ja kirjallisen ilmaisun vuorovaikutus, käsinkirjoitetut lehdet, muistitietotutkimus, työväenkulttuuri, siirtolaiskulttuuri

Julkaisut, tutkimusprojektit ja muu tieteellinen toiminta

Palkinnot ja erityissaavutukset:
Työväentutkimuspalkinto 2006

Kuva: Mika Federley
Teksti: Kirsti Salmi-Niklander (Tiia Niemelä, toim.)

Paras muistoni Helsingin yliopistossa

Yliopistomuisto ylitse muiden on väitökseni 6.3.2004 – vaikka muistan sen yksityiskohdista yllättävän vähän. Päätin jo etukäteen etten katso kelloa, vaikka se oli aivan silmieni edessä. Kun vihdoin uskalsin vilkaista kelloa, totesin yllätyksekseni, että lähes kolme tuntia oli vierähtänyt kuin siivillä.

Väitöstilaisuuteen liittyi vahvoja latauksia. Luin lektiossa 1920-luvun alun Valistaja-lehdestä kaksi sitaattia, joiden kirjoittajat olivat Selma Bäckström ja Paavo Saaristo. Myös heidän jälkeläisiään oli paikalla. Etukäteen epäilin, etten selviä lektiosta itkemättä – mutta selvisin kuin selvisinkin, ja sen jälkeen kaikki muu olikin paljon helpompaa.

Helpottunut väittelijä pääsi nauttimaan kakkukahveista. Kuva: Timo Salmi

 

Jo lähtiessäni Karkkilasta edellisenä päivänä olin saanut kouraani parhaan väitöslahjan: cd-levyn ”Maailman meno”, jonka karkkilalaiset musiikki-ihmiset olivat toteuttaneet. Siihen oli sävelletty väitöskirja-aineistossani esiintyviä runo- ja laulutekstejä. Onneksi kuuntelin sen vasta väitöksen jälkeen, muuten olisi pääni mennyt aivan pyörälle.

 

Takaisin