Takaisin

Katariina Styrman

Katariina Styrman
3.3.1980 Espoo

Filosofian maisteri, 2009 (yleinen historia)

Toiminnanjohtaja, Suomen Saunaseura 2014-
Pääsihteeri, Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY) 2008–2012
Hallituksen puheenjohtaja, HYY 2007
Hallituksen varapuheenjohtaja, talousvaliokunnan puheenjohtaja, HYY 2006
Puheenjohtaja, Kronos ry 2003

Kuva: Suomen Saunaseura ry
Tekstit: Tero Juutilainen

Ylioppilaskunnan suojista saunan löylyihin

Katariina Styrman saapui yliopistolle Espoon Matinkylästä vuonna 2000. Yliopisto ei ollut itsestään selvä vaihtoehto, mutta into lukemiseen ja erityisesti historia-alan teoksiin oli kova. Vahva vietti opiskeluun tuli vanhemmilta, jotka ovat kannustaneet jatkamaan. Silloisesta historian laitoksesta tulikin koti vajaaksi kymmeneksi vuodeksi.

Styrman arvostaa suomalaista koulutusta ja koulujärjestelmää, erityisesti sitä, että myös vähävaraisten perheiden lasten on mahdollista kouluttautua. Koko yhteiskunnan potentiaali on mahdollista saada tällä tavoin käyttöön, muistuttaa Styrman.

– Kerran Matti Klingen kanssa keskustellessani hän mainitsi, että hän teitittelee kaikkia oppilaitaan juuri siksi, että kaikki olisivat tasa-arvoisia ja samalla viivalla. Kaikilla ei ole ns. kulttuurikotia tai vahvaa akateemista taustaa, joten opettajan tulee suhtautua kaikkiin tasaveroisesti, ilman luokkaeroja. Myöhemmin osallistuessamme vuoden 2010 promootioon teimme sinunkaupat.

Styrman ehti opiskelujensa ohella myös toimia opiskelijajärjestöissä, mikä omalta osaltaan selittääkin kymmenen vuotta kestäneitä opintoja. Toiminnan lähtölaukauksena oli fuksisyksy ja historian opiskelijoiden ainejärjestö Kronos ry. Kronoksen perinteenä oli ja on edelleen, pyytää uusia opiskelijoita järjestämään pikkujoulujuhlat.

– Ainejärjestötoiminta tuntui luonnolliselta: oli mukavia tyyppejä, joiden kanssa ruvettiin hengailemaan yhdessä ja siitä sitten tekemään yhdessä asioita. Porukan hyvästä hengestä tuli se into lähteä mukaan toimintaan.

Siitä se ajatus sitten lähti. Styrman houkuteltiin vuonna 2003 asettumaan ehdolle Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan edustajistonvaaleihin. Vaikka tehtävä osoittautui odotettua rankemmaksi, etenivät opinnot myös mukavasti ja esimerkiksi sivuaineeseen vaadittu lukukauden opiskelu Venäjälle mahtui aikatauluun. Edustajistossa toimiminen oli lähtölaukaus entistä aktiivisemmalle osallistumiselle HYYssä. Uusien vaalien kautta tie vei HYYn hallitukseen ja lopulta myös pääsihteerin tehtävään.

 

Edustajistovaalien valmistelua vuonna 2011 yhdessä vaalityöntekijä Emma Ronkaisen kanssa. Kuva: Helsingin yliopiston ylioppilaskunta.​
Edustajistovaalien valmistelua vuonna 2011 yhdessä vaalityöntekijä Emma Ronkaisen kanssa. Kuva: Helsingin yliopiston ylioppilaskunta.​

HYYssä, niin hallituksen jäsenen tehtäviin kuin pääsihteerin, työtehtäviin kuuluva vastuu ja toimintaedellytykset olivat paljon laajemmat kuin mitä ainejärjestöaikana, mutta pohjavire pysyi samana. Asioita tehtiin yhdessä kaikkien opiskelijoiden hyväksi. Styrman mainitseekin, että tärkeintä oli oman roolin ja tekemisen merkityksen tajuaminen koko muun organisaation toiminnan kannalta. Alkutaipaleet HYYssä menivät organisaation hahmottamisessa ja pienistä yksityiskohdista piti muodostaa kokonaisuuksia. Myöhemmässä vaiheessa henkilöstön esimiehenä oli erotettava oleellinen epäoleellisesta, jotta henkilöstön aikaa ei kuluisi turhaan. Juuri näissä tilanteissa Styrman toteaa historian koulutuksesta olleen erityisen paljon hyötyä.

Nykyisin Styrman toimii Suomen Saunaseurassa toiminnanjohtajana ja työ on monipuolisempaa kuin luulisi.

-Yhtenä päivänä saatan olla vihkimässä uutta saunaa käyttöön prinssi Edwardin kanssa ja toisena päivänä perehdyn käytännönläheisesti saunojen paloturvallisuusasioihin. Opintojen ja opiskelijajärjestötoiminnan kautta sain onneksi varmuutta edustustilanteissa toimimiseen.


Linkkejä:

Suomen Saunaseuralla on seitsemän saunaa, joista viimeisin valmistu vain vähän aikaa sitten.

Katariina Styrman valittiin HYYn pääsihteeriksi.

Tuoreen pääsihteerin haastattelu Ylioppilaslehdessä.

 

Takaisin