Takaisin

Karo Hämäläinen

Karo Olavi Hämäläinen
11.6.1976, Mikkeli

Filosofian maisteri, Helsingin yliopisto 2008 (yleinen kirjallisuustiede)

Vastaava tuottaja, Parnasso, 2014–
Kirjailija 2000–
Kirjallisuusarvostelija (tällä hetkellä Suomen Kuvalehti ) 1994–

Toimittaja, Arvopaperi, 2000–2005
Päätoimittaja, Kiiltomato.net, 2007–2014
Toimituspäällikkö, Arvopaperi, 2010–2013

Luottamustoimia ja asiantuntijatehtäviä:
Kirjastoapurahalautakunnan kaunokirjallisuusjaosto, jäsen, 2015–
Vanhan kirjallisuuden päivät, ohjelmatoimikunta, jäsen, 2014–
Kriitikon tehtäviä kirjallisuusalan järjestöissä ja palkintolautakunnissa

Palkinnot:
Tampereen kaupungin luovan kirjallisen työn palkinto, 2012
Vuoden urheilukirja -palkinto 2015 teoksella Yksin

Kuva: WSOY/ Harri Hinkka
Tekstit: Karo Hämäläinen (Kaija Hartikainen, toim.)

Kirjainten ja numeroiden mies

Karo Hämäläinen saa silloin tällöin puheluita, joiden aluksi varmistetaan, että onhan puhelimessa varmasti pörssistä kirjoittava toimittaja. "Kun on se samanniminen kirjailijakin." Hämäläinen vastaa puhelun tulleeseen juuri oikealle, tavoitellulle henkilölle. Samoin hän vastaa kirjailijaa kysyvälle soittajalle, joka huomauttaa sijoitusasioihin erikoistuneesta täyskaimasta.

Hämäläistä ovat lapsesta asti kiinnostaneet sekä numerot että kirjaimet. Lapsuuden suosikkileikki oli kaupanteko: Isoäidin kanssa ostettiin kuusi pientä rusinapakkausta sisältävä paketti, ja poika myi rusinapakkaukset yksitellen isoäidilleen. Tukussa ostettiin, yksitellen myytiin. Välistä tuli voittoa. Arbitraasikeinottelua alakoululainen harjoitteli huomattuaan, että Mikkelissä kirpputori myi Aku Ankka -lehtiä halvemmalla kuin antikvariaatti osti samoja lehtiä sisään. Yön aikana irtosivat vielä osingot, kun sarjakuvat kahlasi läpi.

Yläkouluikäisenä Hämäläinen alkoi valmentautua kirjailijaksi niin kuin kirjailijaksi valmistaudutaan: lukemalla kaikenlaista laidasta laitaan. Suoraa jatkumoa määrätietoiselle hankkeelle oli yleisen kirjallisuustieteen opiskelu Helsingin yliopistossa.

Nykyisessä työssään Hämäläinen yhdistää kiinnostuksensa numeroihin ja kirjaimiin. Kirjaimia hän käsittelee paitsi kirjailijantyössään myös kirjallisuuslehti Parnasson vastaavana tuottajana. Kiinnostus numeroita kohtaan kanavoituu pörssin seuraamiseen ja siitä kirjoittamiseen.

Tänä syksynä ilmestyvässä romaanissaan Yksin Hämäläinen on sämplännyt poikkeuksellisen paljon numeroita kirjainten joukkoon: Paavo Nurmen fiktiivisessä omaelämäkerrassa proosaa halkovat kierrosajat ja maailmanennätykset yhtä lailla kuin liikemies-Nurmen pörssivoitot.

Karo Hämäläinen viihtyy myös yleisön edessä. Retoriikan kesäkoulussa kesällä 2014 Suoraa vasemmalta ja oikealta -talousväittelyssä hän paimensi kattilankansikongilla Matti Apusta ja Lauri Holappaa. Kuva: Ville Tarhala

 

 

Takaisin