Takaisin

Jörg Tiedemann

16.01.1972, Wernigerode, Saksa

Filosofian tohtori 2003 (tietokonelingvistiikka), Uppsalan yliopisto

Kieliteknologian professori 2015-, Helsingin yliopisto
Vieraileva professori 2009–2014, Uppsalan yliopisto, Ruotsi
Tutkijatohtori 2004–2009, Rijksuniversiteit Groningen, Alankomaat

Julkaisut, tutkimusprojektit ja muu tieteellinen toiminta

Tutkimuskohteita:
Koneellinen kääntäminen, monikielinen tekstinkäsittely, kysymyksiin vastaaminen ja tiedon eristäminen

Kuva: Linda Tammisto
Tekstit: Jörg Tiedemann (Tomas Sjöblom, toim.)
Käännös: Tomas Sjöblom ja Tiia Niemelä

DiscoMT – ilman tanssimista

Viimeaikaisiin tutkimusintresseihini kuuluu diskurssiorientoitunut koneellinen kääntäminen. Tämänhetkisten automaattisten käännössysteemien suurimmat ongelmat ovat keskittyminen paikallisiin ilmiöihin ja lauseiden kääntäminen erillään.

Kielitieteellisestä näkökulmasta on ilmiselvää, että keskustelutason suhteiden tulisi tuottaa yhdenmukaisia ja johdonmukaisia käännöksiä. Entinen tohtoriopiskelijani Christian Hardmeier aloitti uuden tutkimussuuntauksen, jossa koko dokumentin laajuiset riippuvuussuhteet voidaan integroida tilastolliseen käännöskoneeseen. Yksi hänen tutkimustuloksistaan oli turhautumista aiheuttava tieto siitä, että menestystä tällä alalla on vaikea saavuttaa ja vaikuttaa siltä, että tarvittaisiin suurempi tutkijayhteisö, jotta päästäisiin eteenpäin.

Onneksi useat muut ryhmät kiinnostuivat samasta aiheesta ja yhdessä aloitimme diskurssia koneellisissa käännöksissä käsittelevän tutkimusryhmän, jonka nimesimme tarttuvasti DiscoMT:ksi. Työryhmän viimeisin tuotos käsitteli myös jaettua tehtävää konekäännöksissä keskittyen germaanisten kielten viittaaviin pronomineihin. Työryhmä oli kiistämättä menestys, mutta jaettu tehtävä jälleen kerran paljasti nykyisten diskursseihin liittyvien systeemien parantamisen vaikeuden. Tämä kiinnostava haaste vaatii lisätutkimusta, joka pitää meidät työn touhussa. Tutkimus on hauskaa, vaikka tulokset olisivatkin negatiivisia.

Kuva: Linda Tammisto

 

Takaisin