Takaisin

Jessica Parland-von Essen

Eva Jessica Parland-von Essen
9.2.1970, Espoo

Filosofian maisteri 1998 (historia, sv.), filosofian tohtori 2005, Helsingin yliopisto
Tietopalvelun opintoja 2002–2005, Avoin yliopisto Åbo Akademissa
Historian dosentti 2012, Helsingin yliopisto

Koordinaattori 2014–, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus
Arkistojohtaja 2011–2014, Brages Pressarkiv
Kirjastonhoitaja ja tietopalveluiden kehittämisen johtaja 2007–2010, Svenska litteratursällskapet i Finland
Historian assistentti 2006–2007, Helsingin yliopisto
Yrittäjä 1991–, osakkaana ja hallituksen jäsenenä yms. Café Kafkassa, Barcafé Panoramassa, Kaffecentralenissa ja Kanniston leipomossa

Tutkimusaiheita
1700-luvun kulttuurihistoria, kirjahistoria, digitaaliset ihmistieteet

Julkaisut, tutkimusprojektit ja muu tieteellinen toiminta

Palkintoja
Palkinto Hedvig Lovisa Falckens testamentfond -rahastosta 2011, kirjasta Affärer, allianser, anseende
Palkinto Fonden för Gustaf III:s minne -rahastosta 2007, väitöskirjasta Behagets betydelser

Kuva: Mika Federley
Tekstit: Jessica Parland-von Essen (Tomas Sj
öblom, toim.)
K
ääntäjä: Tomas Sjöblom

Digitaalisia haasteita ja mahdollisuuksia

Dataa virtaa kaikkialla. Kuvia, tekstiä, ääntä, videota, pelejä, filmejä, Twitter, raha, tutkimus – kaikki on muuttunut yhdeksi ainoaksi bittivirraksi, joka kulkee ilman ja kaapeleiden läpi, ja jota tallennetaan palvelimille ympäri maailmaa.

Sen lisäksi, että yhteiskuntamme ja kulttuurimme on saanut tämän uuden virtuaalisen ulottuvuuden, vanhempaakin, historiallista materiaalia digitalisoidaan. Tutkijoilla on koko ajan suurempi tarve tutustua tähän uuteen ympäristöön, oppia käsittelemään näitä aineistoja työssään. Tästä syntyy uusia potentiaalisia tutkimusmenetelmiä jokaiselle; uusia mahdollisuuksia suurten tiedon määrien yhdistämiseen ja analysoimiseen, julkaisemiseen ja uudenlaiseen tiedon välitykseen. Samalla vaaditaan myös uutta osaamista ja yhteistyötä erilaisten ihmisten välillä.

Jessica Parland-von Essen puhumassa Digitala spår -seminaarissa vuonna 2012. Kuva: Thomas Silén, lisenssi: CC-BY-NC 2.0.​
Jessica Parland-von Essen puhumassa Digitala spår -seminaarissa vuonna 2012. Kuva: Thomas Silén, lisenssi: CC-BY-NC 2.0.​

Juuri näissä uuden ja vanhan, teknologian ja ihmistieteiden, kohtaamisissa Jessica Parland-von Essen viihtyy parhaiten. Häntä innoittaa myös usko avoimuuteen, sivistykseen ja yhteistyöhön.

– Digitaalisessa ympäristössä on fantastista potentiaalia sekä meille humanisteille että kaikelle tutkimukselle. Tällä hetkellä työskentelen opetus- ja kulttuuriministeriön hankkeessa avoimen tutkimuksen ja tieteen edistämiseksi CSC – Tieteen tietotekniikan keskuksessa. Teemme paljon työtä luodaksemme palveluita, jotka tukevat tutkijoita tiedonhallinnassa. Kun aineistomme ovat sähköisiä, niitä pitää myös julkaista ja säilyttää. Tämä vaatii sekä uusia palveluita että uutta osaamista.

Parland-von Essenille on ollut paljon hyötyä arkisto- ja kirjastotaustastaan.

– Digitaaliset ihmistieteet on nopeasti kasvava ala, jonka myötä sekä lähteet että menetelmät uudistuvat. Alan kehitys on huikean nopeaa ja kiinnostavaa. On tärkeää pitää humanismi ajan tasalla median ja yhteiskunnan kehittyessä. Humanisteilla on paljon annettavaa merkitysten ja kulttuurin asiantuntijoina.

Kuva: Mika Federley.​
Kuva: Mika Federley.​

 

Takaisin