Takaisin

Jaakko Laitinen

Jaakko Laitinen
04.12.1981 Rovaniemi

Fil. yo., opintoja vuodesta 2008 alkaen, länsi- ja eteläslaavilaiset kielet ja kulttuurit, humanistinen tiedekunta, Helsingin yliopisto
Kirjastotradenomi  2007, Kirjasto- ja tietopalvelun koulutusohjelma, Oulun seudun ammattikorkeakoulu

Laulaja-lauluntekijä
Jaakko Laitinen & Väärä Raha -yhtye 2009-
Orkestar Business Class -yhtye  2004–2008

Julkaisut
Jaakko Laitinen & Väärä Raha: Lapland-Balkan (2013)
Jaakko Laitinen & Väärä Raha: Yö Rovaniemellä (2012)
Jaakko Laitinen & Väärä Raha: s/t (2010)
Orkestar Business Class: s/t (2008)

Palkinnot ja erityissaavutukset
Runon ja laulun sokkotreffit 2014 – toinen sija
Vuoden kansanmusiikkilevy 2012 – Jaakko Laitinen & Väärä Raha: Yö Rovaniemellä
Aholaita-Femma 2012
Virtain karaokekuningas 2002
Rovaniemen ilmakitarakuningas 2000

Kuva: Arttu Nieminen
Teksti: Jaakko Laitinen (Kaija Hartikainen, toim.)

Laulaja-lauluntekijä-opiskelija

Suurimmat uroteot suomalaisen kulttuurin hyväksi lienen tehnyt orkesterini Jaakko Laitinen & Väärä Raha laulajana sekä lauluntekijänä. Musiikissamme yhdistelemme monenlaista, kuten Balkanin musiikkikulttuureja, vanhaa venäläistä romanssia ja kultakauden suomalaista iskelmää. Näistä runsaista ainesosista sekoitellaan maukas musiikillinen cocktail, joka on voittanut tanssijat ja musiikin rakastajat puolelleen yli kaikenlaisten rajojen.

Orkesterimme tunnetaan hurmoksellisista keikoistaan. Se on voittanut palkintoja sekä tehnyt kolme kriitikoiden ylistämää albumia. Noin 80 keikan vuositahdilla bändimme on keikkaillut halki Suomen Eirasta Inariin ja Kajaanista Turkuun sekä valloittanut tanssijoiden sydämet ympäri Baltiaa ja Skandinaviaa sekä Saksassa, Venäjällä, Ukrainassa, Turkissa, Kazakstanissa ja Makedoniassa.

Muutin Rovaniemeltä Helsinkiin ja aloitin opinnot Helsingin yliopiston slavistiikan ja baltologian laitoksella vuonna 2008. Vasta perustettu Väärä Raha sai kuitenkin niin lentävän lähdön, että opiskeluasioiden ja taiteellis-logistisen säätämisen yhdistäminen kävi lopulta ylivoimaiseksi.

Kahden vuoden opiskelujen jälkeen oli pakko fokusoitua, antautua taiteelle ja jättää slavistiikka tauolle. Vuoteen 2015 mennessä olen kuitenkin oppinut muusikkouden metkut ja rutiinit niin syvällisesti, että saatoin tehdä elämässään tilaa jälleen opinnoille. Tulevaisuus näyttää kuinka onnistun yhdistämään akateemisen elämän ja kiertävän freelance-muusikkouden.

Kuva: Aleksi Karppinen​
Kuva: Aleksi Karppinen​

 

Takaisin