Takaisin

Jaakko Juteini

Jaakko Juteini  (Jacob Judén)
14. heinäkuuta 1781, Hattula – 20. kesäkuuta 1855, Viipuri

Turun Akatemia (mm. teologia, 1801-1810), kunniatohtori 1840, Keisarillinen Aleksanterin Yliopisto

Maistraatin sihteeri (1812 Hamina ja 1813–1840 Viipuri)

Kuva: Museovirasto
Teksti: Tero Juutilainen

"Arvon mekin ansaitsemme"

Jaakko Juteini syntyi heinäkuussa 1781 hämäläiseen sukuun. Perheen toimeentulo oli rajallinen eikä perheen uusi tila kruununmailla tarjonnut kaikille perheen lapsille tulevaisuutta.  Osittain paikallisen rovastin painostuksesta Jaakko lähetettiinkin 12-vuotiaan opintielle Hämeenlinnan triviaalikouluun, jonka seurauksena hänen nimensä muuttui viralliseksi muotoon Jacob Judén.

Hämeenlinnasta matka jatkui kohti Turkua ja sen Akatemiaa, missä teologian opinnot häämöttivät näköpiirissä. Vaikka opintoja tuli suoritettua usean vuoden ajan, Jaakko ei koskaan saanut varsinaista tutkintoa valmiiksi. Opiskeluvuosiensa aikaista elämää hän rahoitti kotiopettajan tehtävissä eri paikkakunnilla ja pääsi näin kosketuksiin tavallisen kansan kanssa.  Hän erosi Turun Akatemiasta vuonna 1810.

Akatemian jälkeen hän pyrki valtiolle töihin kääntäjän tehtäviin, mutta ovet eivät auenneet. Kenties taustalla oli juuri tutkinnon puuttuminen. Yritysten jälkeen hän kuitenkin pääsi sihteerin virkaan ensin Haminaan ja myöhemmin Viipuriin, josta tulikin hänen lopullinen asuinpaikkansa. Varsinaista palkkatyötä hän hoiti aina vuoteen 1840 asti, jolloin hän siirtyi eläkkeelle.

Juteini ei tullut kuitenkaan tunnetuksi sihteerin tehtävistään vaan kirjailijana, joka pyrki vaikuttamaan suomen kielen aseman parantamiseen. Turun Akatemiasta oli tarttunut mukaan kansallisromantiikan ajatusmaailma sekä järkiusko. 1800-luvun alkupuolella Suomi oli vielä epäilemättä ruotsinkielinen ainakin hallinnon puolesta. Yleisesti kiinnostus nimenomaan suomenkielisen kansanosan asemaan ja tapoihin oli lapsenkengissään tai ainakin puhtaasti teoreettisella tasolla. Juteini pyrki muun muassa tekstiensä avulla muuttamaan hallinnon epäkohtia sekä nostamaan suomalaisten statusta.

Sanonta ”arvon mekin ansaitsemme ”on tuttu monille nykypäivän suomalaisille, harva tulee ajatelleeksi sitä, että lause on lähtöisin Juteinin kynästä. Se viittaa nimenomaan aikakauteen, jolloin suomen kieli oli selvästi vähemmistöasemassa.  

Lainaus: Julius Krohn, Suomalaisen kirjallisuuden vaiheet. Lainaus kopioitu Kansallisbiografian artikkelista.

 

​Lähde:  Helsingfors Morgonblad 28.9.1835​​
​Lähde: Helsingfors Morgonblad 28.9.1835​​

Lähteet:

Häme-Wiki, ”Jaakko Juteini”.Häme-Wiki-verkkosivusto. Luettu 19.3.2015

Kaarina Sala, ”Juteini, Jaakko”.Kansallisbiografia-verkkojulkaisu. Luettu 19.3.2015.

Wikipedia, ”Jaakko Juteini”. Wikipedia-verkkosivusto. Luettu 19.3.2015.

 

Takaisin