Takaisin

Ilkka Herlin

Ilkka Heikki Herlin
25.1.1959, Helsinki

Filosofian maisteri 1990 ja filosofian tohtori 1993 (Suomen ja Pohjoismaiden historia), Helsingin yliopisto

Hallituksen puheenjohtaja ja pääomistaja 2005–, Cargotec Oyj
Perustaja ja hallituksen puheenjohtaja 2008–, Baltic Sea Action Group
Perustaja ja hallituksen puheenjohtaja 2015–, Soilfood Oy

Tutkija 1993–2000, Helsingin yliopisto ja Suomen Akatemia
Toimitusjohtaja, Security Trading Oy 1987–2000

Varainhankintakomitean puheenjohtaja 2014–, Helsingin yliopisto
Neuvottelukunnan varapuheenjohtaja, Aleksanteri-instituutti 2011–
Puheenjohtaja Suomalais-kiinalainen kauppayhdistys ry 2009–
Hallituksen puheenjohtaja, Wipunen varainhallinta oy 2005–
Hallituksen jäsen, D-sijoitus Oy 2005–
Hallituksen jäsen, Mariatorp Oy 2005–
Hallituksen jäsen, Suomen Pörssisäätiö 2005–2011
Hallituksen jäsen, John Nurmisen säätiö 2005–2008
Hallituksen jäsen, WIP Asset Management Oy 2005, puheenjohtaja 2000–2005
Hallituksen jäsen, KONE Oyj 1990–2000

Kunnianosoitukset
Maarjamaan Ristin III luokan kunniamerkki 2010
Lappeenrannan yliopiston tekniikan kunniatohtori 2012
Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan kunniatohtori 2014

Kuva: Vesa Brandt
Tekstit: Riitta-Ilona Hurmerinta

Tutkijat ääneen ja tutkimussovellukset esiin

Ilkka Herlinin mielestä yliopisto on yhteiskunnan tärkeä elementti. Yritysmaailma tarvitsee yliopistoa – osaajia ja tutkimustietoa.

– Sekä Cargotecin että Baltic Sea Action Groupin toiminnan onnistumisen osalta on tärkeää tehdä yhteistyötä korkeakoulujen kanssa. Mielestäni pitää aina toimia parhaan mahdollisen tiedon varassa. Se tieto on saatavissa tutkijoilta.

Herlinille ei ole vierasta jakaa omaa osaamistaan muiden hyödynnettäväksi. Hän on kuitenkin tarkka siitä, millaisiin projekteihin lupautuu mukaan.

– Ei pidä luvata mitään sellaista, mitä ei sitten ehdikään kunnolla tekemään. Olen tarkka ajankäyttöni suhteen. Kaikki yhteiskunnallinen toimintani tapahtuu tällä hetkellä oikeastaan työni kautta. Cargotecin osalta Suomessa tehtävä yhteistyö tapahtuu etenkin Tampereen teknillisen yliopiston kanssa. Itämeri-projektiin olen hakenut yhteistyökumppaneita mahdollisimman laajasti eri aloilta.

Lisäksi Herlin toimii parhaillaan Helsingin yliopiston 375-vuotisjuhlavuoden varainhankintakomitean puheenjohtajana. Tosin hän vastasi tiukasti ei, kun häntä ensimmäisen kerran kysyttiin tuohon tehtävään.

– Koin, että minulla ei ole riittävästi aikaa yliopiston varainhankinta-asioiden parissa toimimiseen. Kansleri Thomas Wilhelmsson ei kuitenkaan antanut periksi, joten lopulta suostuin mukaan.

Herlinistä on ollut hienoa nähdä, että yliopisto haluaa panostaa varainhankintaan ja tuoda tutkimusta sitäkin kautta laajemmin yhteiskunnan tietoon. Hän kaipaa mainospuheisiin tutkimuskeskeisempää otetta.

– Tutkijoita pitää nostaa esiin. Heidän äänellään pitäisi kertoa tutkimustulosten hyödyntämisen vaikuttavuudesta ja erilaisesta tutkimustiedon soveltamisesta yhteiskunnassa. Varainhankinta voi onnistua tiukkoinakin taloudellisina aikoina, jos siinä keskitytään olennaiseen.

Humanistisen tiedekunnan pitäisi Herlinin mielestä muistuttaa suomalaisia siitä, että tämä maa on rakennettu humanismin kautta.

– Humanistien osaamisella on paljon annettavaa ja ratkaisukeinoja nykypäivän ja tulevaisuuden muuttuviin haasteisiin. Varainhankkijoiden pitää itse uskoa asiaansa ja kertoa asioista selkeästi konkreettisin esimerkein, niin kyllä lahjoittajatkin sitten uskovat ja tukevat toimintaa.

Ilkka Herlin esiintymässä Helsingin yliopiston Tiedekulmassa. Kuva: Toni Rönni.

 

Takaisin