Mervi Helkkula
Päivän humanisti

Mervi Helkkula

Ranskan kielen ja kirjallisuuden toisiinsa kietova professori Mervi Helkkula tutkii parhaillaan kielteisten tunteiden ilmaisua ranskalaisessa nykykirjallisuudessa. Helkkula on kiinnostunut erityisesti tekstin ja sen lukijan välisestä suhteesta sekä tekstin herättämistä tunteista.

Mervi Helkkula

27.5.1957, Helsinki

Filosofian maisteri 1982, filosofian lisensiaatti 1988 ja filosofian tohtori 2000 (ranskalainen filologia) Helsingin yliopisto

Ranskan kielen professori Helsingin yliopisto 2000-
Tutkimusavustaja Suomen Akatemian tutkimushanke 1985–1987, tutkija 1987–1993 ja romaanisen filologian assistentti 1993–2000, Helsingin yliopisto.

Julkaisut, tutkimusprojektit ja muu tieteellinen toiminta
Tutkimusalueet: ranskankielisen kirjallisuuden kielitieteellinen tarkastelu, tekstilingvistiikka, stilistiikka, kontrastiivinen kielentutkimus

Kuva: Mika Federley
Tekstit: Mervi Helkkula, Riitta-Ilona Hurmerinta (toim.)

Mervi Helkkula on ranskan kielen professori, jonka tutkimuskohteisiin kuuluvat sekä kieli että kirjallisuus. Helkkula on kaikessa tutkimuksessaan ollut kiinnostunut erityisesti teksteistä ja tekstuaalisuudesta. Hänen tutkimuksissaan omaksuma näkökulma on tekstilingvistinen, stilistinen tai pragmaattinen tai kaikkia näitä samanaikaisesti.

Lue lisää

Erityisen hyvin mieleen jääneitä kokemuksia urani varrelta ovat muutamat juhlahetket. Vuoden 2000 poikkeuksellisen juhlavan filosofisen tiedekunnan promootion tunnelma oli hieno. Varsinkin promootioillallinen Finlandia-talossa oli hurmaava kokemus hauskan pöytäseuran ansiosta.

Lue lisää