Axel Fleisch
Päivän humanisti

Axel Fleisch

Jos on syntynyt Euroopassa, puhuu todennäköisesti äidinkielenään kansallista valtakieltä. Afrikkalaiset kasvavat kielellisesti huomattavasti rikkaammassa ympäristössä. Juuri afrikkalaiset kielet ja kulttuurit opettavat meitä navigoimaan monipuolisissa kielimaisemissa luovasti. Tämä houkutteli professori Axel Fleischin Afrikan tutkimuksen pariin ja motivoi häntä yhä.

Axel Fleisch

Axel Fleisch
6.12.1968 Langenhagen, Saksa

Afrikan tutkimuksen tohtori 2000 ja maisteri 1995, Kölnin yliopisto (Univ. zu Köln)

Afrikan tutkimuksen professori 2008–, Helsingin yliopisto
Yliopisto-opettaja 2007, Leipzigin yliopisto
Vanhempi tutkija 2005–2006, Kölnin yliopisto
Post-doc-tutkija 2002–2004 Univ. of California, Berkeley
Tohtorikoulutettava 1995–2001, Kölnin yliopisto ja tutkimustyötä Namibiassa sekä Angolassa

Tutkimusteemat: deskritptiivinen kielitiede ja Afrikan kielten dokumentointi (erityisesti bantu- ja berberikielet).

Julkaisut, projektit ja muu tieteellinen toiminta

Kuva: Joaquín Fanego Palat
Tekstit: Axel Fleisch ja Suvi Uotinen (toim.)
Käännös: Mari Pakkala-Weckström

Gauteng on Etelä-Afrikan pienin mutta väestörikkain provinssi, jonka pääkaupunki on maan talouselämän keskus, Johannesburg. Provinssin pohjoisosassa sijaitsee Etelä-Afrikan hallinnollinen pääkaupunki Pretoria. Tutkimusryhmä, johon kuuluu tutkijoita Helsingistä, Göteborgista, Pretoriasta ja Kapkaupungista, kartoittaa parhaillaan näiden isojen Etelä-Afrikan kaupunkien monikielisten esikaupunkialueiden kielikontakteja.

Lue lisää

Akateemista menestystä mitataan lähinnä tutkimuksen määrässä, ja kansainvälinen näkyvyys on yhä tärkeämpää. Etenkin meillä humanisteilla on kuitenkin myös muita, kansallisia velvoitteita: meidän tulee tarjota akateemista ulottuvuutta yhteiskunnalle sekä turvata ja vahvistaa omaa ainutlaatuista suomalaista kulttuuriperintöämme. Näiden kahden vaatimuksen yhdistäminen ei aina ole helppoa, mutta näin minä siihen pyrin:

Lue lisää

Concept Africa -projektissa Axel Fleisch pyrkii kartoittamaan yhdessä eurooppalaisten, yhdysvaltaisten ja afrikkalaisten kollegoidensa kanssa Afrikan historiaa käsitehistorian tarjoamien työkalujen avulla. Mukana ovat esimerkiksi Bo Stråth (Helsingin yliopisto) ja Rhiannon Stephens (Univ. of Columbia, New York).

Concept Africa -projektista Humanistilehdessä 26.6.2012: Afrikkalaiset käsitteet kertovat arkielämän historiasta.

Helsinki Area & Language Studies

Lue lisää