Takaisin

Henry Hedman

Henry Matti Vihtori Hedman
8.3.1952, Riihimäki

Master of Religion Education 1994, Trinity Western University in Langley. British Columbia (B.C.)
Opintoja Bachelor of Theology -tutkinnosta 1977–1978. Christ for the Nations Institute in Dallas Texas
Merkonomi 1971, Riihimäen kauppaoppilaitos

Yliopisto-opettaja, romanikieli ja -kulttuuri 2012-, Helsingin yliopisto
Muusikko, tietokirjailija, teologi ja kääntäjä

Tutkija 2000–2011, Kotimaisten kielten tutkimuskeskus
Toiminnanjohtaja 1996–2000, Romano Missio ry

Julkaisut, tutkimusprojektit ja muu tieteellinen toiminta

Jäsenyydet ja palkinnot
Romaniasiain neuvottelukunnan jäsen 1986-, Sosiaali- ja terveysministeriö
Auschwitz-Birkenau Säätiön jäsen, Suomen ulkoministerin nimeämä Suomen edustaja 2012-
Euroopan neuvoston MG-S-Romin asiantuntijaryhmän jäsen 2002–2010

Opetushallituksen ja Romaniasiain neuvottelukunnan myöntämä palkinto romanikielen materiaalin ja koulutuksen hyväksi tehtävästä työstä 2010
Vuoden Riihimäkeläinen 2001

Tekstit: Riitta-Ilona Hurmerinta

Kaksisuuntainen vaikuttaja

Henry Hedman on tehnyt pitkän uran romaniväestön asioiden edistäjänä. Hän on vuosien varrella toiminut lukuisia kertoja Suomen romanien edustajana ulkomaisissa konferensseissa ja järjestöissä. Lisäksi hän on kääntänyt romanikielelle oppimateriaalia ja lastenkirjallisuutta. Opetus- ja tutkimustyö on luonnollinen jatkumo Hedmanin omalle opiskeluinnokkuudelle.

– Koen kutsumuksena, että teen pr-työtä romanien hyväksi. Olen itse noussut sieltä tavallisten romanien keskeltä, ja olen tarvinnut elämäni varrella kannustavia henkilöitä päästäkseni tähän pisteeseen.

Hedman kokee tehtävänsä kaksisuuntaisena vaikuttamisena.

– Olen auraamassa tietä romaniväestölle tänne akateemiseen maailmaan. Esimerkilläni näytän romaneille, että omalla aktiivisuudella ja opiskelulla on merkitystä työllistymiseen. Toisaalta pyrin avaamaan valtaväestölle näkymää romanien todellisuuteen ja tarjoan mahdollisuuksia vuorovaikutukseen.

Hedman kiertää säännöllisesti ympäri Suomea kertomassa nuorille romaneille esimerkkejä opiskelu- ja työllistymismahdollisuuksista. Samalla hän ylläpitää verkostojaan vanhempaan romaniväestöön ja kerää tutkimusaineistoa romanien keskuudessa.

Romanikulttuuri on tällä hetkellä murroksessa. Haasteena on säilyykö vanha arvomaailma, kieli ja kulttuuri ja toisaalta miten romaniväestö sopeutuu jatkuvasti muuttuvaan yhteiskuntaan. Identiteetin säilyminen huolestuttaa romaniväestöä itseäänkin. Henry Hedman on kohdannut oman yhteisönsä suunnalta myös jonkin verran kritiikkiä toiminnastaan.

– Erityisesti se, että romanikieltä voi nykyisin opiskella yliopistossa kuka vaan, on herättänyt närää etenkin vanhemmissa romaniväestön edustajissa. Se kumpuaa todennäköisesti pelosta ja epätietoisuudesta sekä romanien kokemasta vuosisatoja kestäneestä syrjivästä arvostelusta. Joissain tapauksissa omien lapsien korkea kouluttautuminen herättää romanivanhemmissa pelkoa perhekeskeisen kulttuurin tuhoutumisesta, jos lapsi lähtee työuran perässä kotiseudulta muualle.

Hedmanilla on kehitteillä romanikielen elvytyshanke. Siihen on haettu rahoitusta mm. Koneen Säätiöltä, mutta vielä ei ole tukea saatu. Tavoitteena on käynnistää projekti, jossa seitsemällä paikkakunnalla 35 perhettä, joissa on yhteensä noin 200 romania, sitoutetaan kolmeksi vuodeksi puhumaan keskenään romanikielellä. Hankkeessa seurattaisiin kielitaidon kehittymisen lisäksi sitä, millaista sanastoa he keskinäisessä kommunikaatiossa käyttävät. Toisena tavoitteena projektissa on lisätä kielenkäyttöaloja aina televisio-ohjelmiin asti.

– Viimeisten 50 vuoden aikana hyvin romanikieltä osaavien määrä on vähentynyt noin 40 prosentilla. Romanikulttuurille oma kieli on aikaisemmin ollut tärkeä osa identiteettiä. Nyt uhkana on kielen kuihtuminen. Meidän tehtävä on saada se kieli takaisin elämään. Olen tehnyt vaimoni kanssa viisi televisio-ohjelmaa, joissa käsitellään romanien historiaa ja kulttuuria. Jos kieliprojekti saa rahoitusta, niin haluaisin tehdä kieliopetusta myös television välityksellä.

Lisätietoa Henry Hedmanin Miten elvyttää Suomen romanikieli? -projektista.

Romanitutkijoita Englannista prof. Donald Kenrich ja Romaniasta Marcel Corthiado, keskellä Henry Hedman.​​
Romanitutkijoita Englannista prof. Donald Kenrich ja Romaniasta Marcel Corthiado, keskellä Henry Hedman.​​

 

 

 

Takaisin