Takaisin

Helka Kekäläinen

Helka Maria Kekäläinen (ent. Mäkinen)
14.2.1967, Kankaanpää

Filosofian maisteri 1993 ja tohtori 2001 (teatteritiede), Helsingin yliopisto

Yksikön päällikkö, Kansallinen koulutuksen arviointikeskus KARVI, 2014–
Pääsihteeri 2008–2014, Korkeakoulujen arviointineuvosto KKA
Yliopistosektorisuunnittelija 2005–2008, Korkeakoulujen arviointineuvosto KKA
Suunnittelu- ja hallintotehtäviä 2001–2005, Helsingin yliopisto
Teatteritieteen ma. professori 2000–2001, Helsingin yliopisto
Teatteritieteen assistentti 1998–2000, Helsingin yliopisto
Tutkijakoulutettava 1995–1998, Valtakunnallinen esittävän taiteen tohtorinkoulutusohjelma

Julkaisut

Väitöskirja: Elli Tompuri – uusi nainen ja punainen diiva

Kuva: Matti Kajaste
Teksti: Helka Kekäläinen (Olli Siitonen toim.)

Armenia ja Azerbaidzhan

Vakiinnutettua asemamme eurooppalaisen korkeakoulutuksen laadunvarmistus- ja arviointitoiminnan keskeisenä toimijana meille avautui tilaisuus toteuttaa Euroopan komission rahoittamia kehittämishankkeita Euroopan naapuruuspolitiikan maissa. Voitimme kaksi Twinning-hankkeen tarjouskilpailua: toisen Armenian korkeakoulutuksen kehittämiseksi Bologna-prosessin mukaisesti ja toisen Azerbaidzhanin korkeakoulutuksen lähentämiseksi eurooppalaiseen koulutusalueeseen.

Armenialainen kirkko Noravankin luostarialueella. Kuva: Hannu Apajalahti.

Twinning-hankkeiden erityinen piirre on se, että koko hankkeen keston ajan hanketta johtavan maan asiantuntija asuu paikan päällä kohdemaassa. Parhaillaan pitkäaikainen kollegani Kalle Holm asuu Jerevanissa Armeniassa ja Reijo Aholainen Opetus- ja kulttuuriministeriöstä muutti syyskuun alussa Bakuun Azerbaidzhaniin. Molemmat hankkeet kestävät kaksi vuotta. Roolini on olla molempien hankkeiden Project Leader ja käydä neljännesvuosittain pitämässä ohjausryhmän kokousta kohdemaassa. Lisäksi teen asiantuntijavierailuja molempiin maihin, kuten lukuisat muutkin suomalaiset asiantuntijat. Junioripartnerimme Armeniassa on Saksa ja Azerbaidzhanissa Viro.

Bakun vanhan kaupungin taustalla näkyy öljy- ja maakaasuvaurauden suomaa WOW!-arkkitehtuuria. Kuva: Helka Kekäläinen.

Työskentely kohdemaissa vaatii omalta mukavuusalueelta poistumista ja haastaa kehittymään vuorovaikutuksessa. Se on myös saattanut minut tutustumaan Etelä-Kaukasuksen kulttuuriin, politiikkaan ja historiaan: armenialaisten kansanmurhaan, Neuvostoliiton romahtamisen seurauksiin, öljynporauksen historiaan ja Vuoristo-Karabahin konfliktiin, johon saan näkökulmia konfliktin molemmilta osapuolilta.

Lentokentät ovat tulleet tutuiksi. Jerevanin kentältä on kirkkaana päivänä esteetön näköala myyttiselle Ararat-vuorelle. Kuva: Helka Kekäläinen.
Takaisin