Takaisin

Helena Ruuska

Marja Helena Ruuska
7.5.1958, Heinola

Filosofian kandidaatti 1985 (Kotimainen kirjallisuus), lisensiaatti 1995, tohtori 2010, Helsingin yliopisto
Peruskoulun luokanopettaja 1980, Helsingin yliopisto

Äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori 2009-, Helsingin yliopisto, Helsingin normaalilyseo
Kustannuspäällikkö 2001–2009, Kustannusosakeyhtiö Otava
Äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori 1994–2001, Kruununhaan yläaste
Luokanopettaja 1980–1994, Helsingin kaupunki

Julkaisut, palkinnot ja erityissaavutukset:
Eeva Joenpelto. Elämän kirjailija, 2015
Marja-Liisa Vartio. Kuin linnun kirkaisu, 2012

Oppimateriaaleja:
Kärki 7, Äidinkielen ja kirjallisuuden oppimateriaali, 2015
Aleksis 7–9, Äidinkielen ja kirjallisuuden oppimateriaali 2002–2015
Piste 1–3 ja 4–6. Lukion äidinkielen ja kirjallisuuden oppimateriaali 2005 ja 2006

Kirjallisuuskritiikkejä eri lehtiin, viimeksi Helsingin Sanomiin 2009-

Luottamustoimia:
Suomen tietokirjailijat ry:n hallituksen varapuheenjohtaja 2012-
Perusopetuksen äidinkielen ja kirjallisuuden valtakunnallisen opetussuunnitelmatyöryhmän jäsen 2012–2014

Kuva: Pertti Nisonen / WSOY
Tekstit: Helena Ruuska (Tomas Sjöblom, toim.)

Oppikirjat veivät mennessään

Oppikirjailija Helena Ruuskasta tuli sattumalta. Häneltä pyydettiin palautetta Otavan uudesta alakoulun äidinkielen Sanataituri-oppikirjasta ja pian hän huomasi olevansa mukana tekijäryhmässä.

Ruuska on vuosien varrella kirjoittanut äidinkielen ja kirjallisuuden oppimateriaaleja yläkouluun ja lukioon. Menestyksellisin on ollut Aleksis-sarja, joka oli Pisa-tutkimuksen kultavuosina yläkoulun valtasarja. Tätä kirjoitettaessa Ruuskalla on tekeillä vuoden 2016 opetussuunnitelman perusteiden mukainen niin ikään yläkoulun oppimateriaalisarja Kärki.

Sanotaan, että asian oppii vasta, kun sen on itse opettanut. Helena Ruuska jatkaisi ketjua siten, että asian on oppinut vasta, kun siitä on tehnyt oppimateriaalia: kirjoittanut ikäryhmälle sopivan tasoista koukuttavaa tekstiä ja laatinut tehtäviä, jotka ohjaavat oivaltamaan ja yhdistämään asioita.

​

Ruuska on toimittanut ja kirjoittanut myös oppimateriaalin laatimiseen liittyviä artikkeleita. Artikkelikokoelmat Kirja muuttuvassa tietoympäristössä ja Laatua! Oppimateriaalit muuttuvassa tietoympäristössä löytyvät Suomen tietokirjailijat ry:n sivuilta.

Oppikirjat veivät Ruuskan myös kahdeksaksi vuodeksi pois koulusta Uudenmaankadun graniittilinnaan. Hän vastasi Otavan humanistisista oppimateriaaleista vuosina 2001–2009. Opettajankoulutus ja -kokemus olivat hyvä pohja tulosvastuulliseen liike-elämäänkin. Kirjasarja toisensa jälkeen näki päivänvalon, mutta vähitellen työ alkoi toistaa itseään. Oli aika saada väitöskirja valmiiksi ja miettiä uusi näkökulma lukemiseen, kirjoittamiseen ja opettamiseen.

Kustannusmaailman opit ja kokemukset ovat kuitenkin tulostuneet myöhemmin kotimaisen kirjallisuuden laitoksella pidetyillä kustannusmaailmaa käsittelevillä kursseilla ja Suomen tietokirjailijat ry:n hallitustyöskentelyssä.

Helena Ruuska on osallistunut suomen kielen ja kirjallisuuden peruskouluopetuksen opetussuunnitelmien suunnitteluun ja kehittämiseen vuosina 2012–2014.​
Helena Ruuska on osallistunut suomen kielen ja kirjallisuuden peruskouluopetuksen opetussuunnitelmien suunnitteluun ja kehittämiseen vuosina 2012–2014.​

 

Takaisin