Takaisin

Heikki Nevala

Heikki Johannes Nevala
12.4.1968, Helsinki

Filosofian maisteri 2000 (yleinen kirjallisuustiede) Helsingin yliopisto

Tietokirjailija, taikuri, julkishallinnon sihteeri, toimistosihteeri

Päätoimittaja, 2009–2012, Simsalabim-lehti

Julkaisut
Suomen Taikapiiri since 1945, toim. 2007 Suomen Taikapiiri.
Silmänkääntäjiä, konstiniekkoja ja loihtutaiteilijoita. Taikurien vaiheita Suomessa 1800-luvulta 1960-luvulle, 2011 SKS.
Huvielämän kiertolaisia – Kotimainen sirkus ja tivolitoiminta 1900–1950, 2015 Keravan museo ja Sirkuksen tiedotuskeskus.

Kuva: Ilkka Ärrälä
Teksti: Olli Siitonen

Skeptikko

Heikki Nevala toimii aktiivijäsenenä suomalaisten skeptikkojen Skepsis ry:ssä. Yhdistyksen tehtävänä on edistää kriittistä ajattelua, tieteellisen tiedon hankintamenetelmien opetusta sekä tieteeseen ja järkeen perustuvaa käsitystä maailmasta. Nevala on toiminut yhdistyksen hallituksessa jo vuosien ajan ja kirjoittanut Skeptikko-lehteen taikureita ja huijareita sivuavista aiheista. Skepsis on luvannut muun muassa 20000 euron suuruisen palkkion valvotuissa olosuhteissa toteutetusta paranormaalista ilmiöstä.

Nevala on kirjoittanut Skeptikko-lehteen omien tutkimusaiheidensa lisäksi muun muassa huuhaan edustajiksi kutsumistaan esiintyjistä. Hän perehtyy lehden vuoden 2011 viimeisessä numerossa Porvoossa Rajatiedon-messuilla vierailleeseen Uri Gelleriin.

– Kirjoitin hänestä taikurin näkökulmasta. Uri Gelleriä on suhteellisen helppo kritisoida, sillä hän on esiintynyt myös taikurien parissa. Hän on saanut taikuripalkintoja ja temppujen taustat tunnetaan tarkasti. Geller lypsää rahaa sekä viihdettä hakevilta että rajatietoon uskovilta. Hän on siinä mielessä huijari, että höynäytyksen kohteeksi valikoituu rajatietoon sokeasti uskovia. Tässä on tietysti kyse myös moraalista, kun ihmisten epätietoisuutta saatetaan käyttää surutta hyväksi.

Ihmisillä on omat käsityksensä skeptikoiden suhteen. Nevalan mukaan skeptikkojen leimaaminen tiukkapipoksi on kuitenkin perin ennakkoluuloista. Muodollisuudet saavat yhdistyksessä siirtyä keskustelun tieltä, vaikka taustoituksen ja perustelujen kriteereistä pidetään kiinni tiukasti.

Asiantuntijoiden on reagoitava tieteenalansa puolesta, jos joku aiheeseen perehtymätön pyrkii esittämään oman tutkimuksensa perusteettomasti tieteellisenä. Skepsis järjestää kerran kuussa luentoiltoja Tieteiden talolla. Aiheet ovat useimmiten luonnontiedepainotteisia, mutta eksperttejä kuullaan laidasta laitaan.

Nevalan mukaan internetin aikakausi on tuonut uusia haasteita skeptikoille. Vaikka tietoa on saatavilla rajattomasti, puuttuu eri teemoihin netissä tutustuvilta ihmisiltä usein taito kohdella tietolähteitä kriittisesti.

– Skepsiksessä on viime vuosina keskitytty terveyshuuhaahan. Ihmiset jättävät esimerkiksi lapsiaan rokottamatta, mikä altistaa heitä taudeille. Sitten on tietysti kaikki salaliittoteoriat, esimerkiksi Magneettimediat juutalaisjuttuineen. Ihmisiltä puuttuu lähdekritiikin taito tai heille ei tule edes mieleen, että kritiikkiä tulisi harrastaa.

Heikki Nevala Kansalliskirjastossa 2003. Kuva: Katja Enblom.

 

Takaisin