Takaisin

Hanna Korsberg

24.2.1970, Äänekoski

Filosofian maisteri 1996 ja tohtori 2004 (teatteritiede), Helsingin yliopisto

Teatteritieteen professori 2008–, Helsingin yliopisto
Sijaisuuksia teatteritieteen oppiaineessa professorina 2008, yliopistonlehtorina 2004–2007, assistenttina 1996–1997 ja 2000–2001, Helsingin yliopisto

Julkaisut, tutkimusprojektit ja muu tieteellinen toiminta

Tutkimusteemat
Teatterihistoria, historiografia, esitystutkimus

Erityissaavutukset
Opettajien akatemian jäsen 2015

Kuva: Linda Tammisto
Tekstit: Hanna Korsberg (Riitta-Ilona Hurmerinta, toim.)

Teatteritieteen luottamustehtävissä

Omassa kotiyliopistossani olen ollut useissa luottamustehtävissä laitos- ja tiedekuntatasolla niin opiskelijoiden, keskiryhmän kuin professoreidenkin edustajana. Moni tehtävä on liittynyt opetuksen kehittämiseen. Erilaisia luottamustehtäviä on ollut vuodesta 1995 alkaen peräti kolmella eri laitoksella, vaikka olen pysynyt koko ajan samassa oppiaineessa: ensin yleisen kirjallisuustieteen, teatteritieteen ja estetiikan laitoksen johtoryhmässä opiskelijajäsenenä ja keskiryhmän jäsenenä, sitten taiteiden tutkimuksen laitoksen johtoryhmässä keskiryhmän ja professoriryhmän jäsenenä ja nyt filosofian, historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitoksen laitosneuvostossa professorijäsenenä.

Kirjoitan mielelläni artikkeleita eri teattereiden esitysten käsiohjelmiin. Olen Suomen Kansallisteatterin hallituksen jäsen. Teatterintutkimuksen seuran puheenjohtajanakin olen toiminut 2007–2008.

Pasi Lampelan Nyt kun olet minun -näytelmää esitetään Kansallisteatterissa.

Vaikka omat opintoni ja työurani olenkin tehnyt Helsingin yliopistossa, olen kansainvälisesti aktiivinen tutkija ja opettaja. Teatteritieteen toiminnassa kansainvälisyys oli keskeisessä roolissa jo opiskeluaikanani ja ehdottomasti merkittävin yksittäinen asia oli osallistuminen edeltäjäni, professori Pirkko Kosken perustaman ja johtaman International Centre for Advanced Theatre Studiesin (ICATS) kesäkouluihin. Siitä alkoi kansainvälinen toimintani, joka on – toistaiseksi – huipentunut nelivuotiskauteen teatterintutkijoiden maailmanjärjestön International Federation of Theatre Researchin (IFTR:n) varapuheenjohtajana. Vastuualueeni on itselleni erityisen läheinen, järjestön työ nuorten teatterintutkijoiden parissa. Tätä ennen olen ollut IFTR:n hallituksen jäsenenä vuosina 2007–2015 ja järjestön historiografia-ryhmän aktiivinen jäsen vuodesta 2001.

Nordiska Teaterforskare -yhdistyksen hallituksessa vaikutin kymmenen vuoden ajan, mukaan lukien kahden vuoden puheenjohtajuuskausi. Lisäksi olen Nordic Theatre Studies ja Contemporary Theatre Review -lehtien toimitusneuvostojen jäsenenä sekä refereenä useissa muissa kansainvälisissä julkaisuissa.

Tutkimus- ja opetusyhteistyö kansainvälisten kollegojen kanssa on paitsi hauskaa, myös välttämätöntä. Kansainväliseen tutkimus- ja opetuskeskusteluun osallistumisen vuoksi olen pitänyt välttämättömänä vuosittain esitellä tutkimustani kansainvälisessä kongressissa ja lähteä opettajavaihtoon. Kollegojen Sruti Balan, Milija Gluhovicin ja Kati Röttgerin kanssa toimitan antologiaa teatterin- ja esitystutkimuksen yliopistopedagogiikasta. Olen ylpeä siitä, että mukana on kirjoittajia kaikilta mantereilta – paitsi Etelämantereelta.

Hanna Korsberg ja Jazmin Llana. Korsberg sai kunnian ojentaa hänelle IFTR:n Helsinki Prize vuonna 2007 tuomariston puheenjohtajana. Helsinki Prizen perustivat teatteritieteen opiskelijat Helsingissä pidetyn IFTR:n maailmankongressin yhteydessä vuonna 2006. On todella hienoa, että teatteritieteen opiskelijoiden aloitteesta syntynyt palkinto on nyt pysyvä osa maailmanjärjestömme toimintaa ja että palkinto kunnioittaa nimellään Helsingin yliopiston teatteritieteen opiskelijoita. Kuva: Jazmin Llanan arkisto.

 

Takaisin