Takaisin

Erik Tawaststjerna

Erik Tawaststjerna
10.10.1916, Mikkeli – 22.1.1993, Helsinki

Filosofian kandidaatti 1958, filosofian lisensiaatti 1959 ja filosofian tohtori 1960, Helsingin yliopisto

Musiikkitieteen professori 1960–1983, Helsingin yliopisto
Musiikkikirjoituksia- ja arvosteluja 1943–1989, useisiin lehtiin mm. Helsingin Sanomat, Hufvudstadsbladet, SNS-Kansan Sanomat
Hallituksen puheenjohtaja 1971–1980, Sibelius-Akatemia

Tietokirjallisuuden Tieto-Finlandia-palkinto 1989

Tekstit: Tero Juutilainen
Kuva: Musiikkitieteen laitos, Helsingin yliopisto

Muutakin kuin Sibelius

Erik Tawaststjerna oli kuuluisa henkilö jo ennen nimitystään professoriksi. Muutama vuosi aiemmin hän oli aloittanut musiikkikriitikkona Helsingin Sanomille ja jatkoi tätä tehtävää aina 1980-luvun loppuun asti. Hän oli myös kansainvälisesti tunnettu pianisti ja oli opiskellut pianonsoittoa niin Helsingin konservatoriossa, Sibelius-Akatemiassa sekä ulkomailla mm. Heinrich Neuhausin, H. Leygraftin ja Alfred Cortot’n johdolla.

Ihmisten mieliin on jäänyt etenkin hänen persoonansa. Omanlaisensa henkilö, mutta ystävällinen ja kiinnostunut luonne takasivat sen, että hänet muistetaan. Yleisradion sivuilta löytyy Sibelius-radio-ohjelman tuottajien muistelu työskentelystä hänen kanssaan.

Hyvistä sosiaalisista taidoista ja persoonasta oli hyötyä yliopiston puolella. Hänen luentonsa olivat suosittuja niin kotimaan saleissa kuin kansainvälisillä areenoillakin. Hyvä kansainvälinen maine ja laajat yhteydet takasivat musiikkitieteen oppiaineelle hyvän kasvualustan puhumattakaan Erik Tawaststjernan henkilökohtaisesta lähestymistavasta yliopiston hallinnollisiin kysymyksiin. Kerrotaan, että hallinnollisissa kysymyksissä hän lähestyi suoraan yliopiston kansleria tai rehtoria ja kutsui heitä luokseen käymään, näin ylittäen byrokraattiset muodollisuudet.

Anssi Salmenhaara, Jean Sibeliuksen lapsenlapsi, muotoili asian näin:

Ei Erikiä voi tyypitellä. Pitää vain sanoa, että hän oli Erik Tawaststjerna, sataprosenttisesti oma itsensä. Jos sanoo originelli, niin henkilökuvasta jää valtavasti pois. Ainutlaatuinen henkilö kaikin puolin.

Kuva: Helsingin yliopistomuseo.​
Kuva: Helsingin yliopistomuseo.​

Lähteet:

Tekstin lopussa oleva lainaus on artikkelista Monikasvoinen musiikkimies Erik Tawaststjerna.

Takaisin