Takaisin

Elina Anttila

Anna Elina Anttila (os. Lähteenmäki)
11.4.1963, Helsinki

Filosofian kandidaatti (taidehistoria, yleinen historia) 1990 ja filosofian tohtori (taidehistoria) 2001, Helsingin yliopisto

Ylijohtaja 2014-, Suomen kansallismuseo
Museopalvelujohtaja 2013–2014, Suomen kansallismuseo
Suomen kansallismuseon organisaatiouudistuksen hankejohtaja 2013, Museovirasto
Vs. ylijohtaja 2012, Suomen kansallismuseo
Museoalan kehittämisen ja tiedonhallinnan osastonjohtaja 2011–2012, Museovirasto
Kuvakokoelmien yli-intendentti 2008–2011, Museovirasto
Tutkija 2001–2008, Suomen kansallismuseon kokoelma- ja tutkimusyksikkö
Tutkija 1991–2001, Cygnaeuksen galleria

Kuva: Kristiina Mannikko
Tekstit: Tomas Sjöblom

Haaveet

Elina Anttila on työskennellyt Suomen kansallismuseon ylijohtajana vuodesta 2014 lähtien. Kansallismuseo on tärkeässä osassa hänen tulevaisuuden haaveissaan.

– Kansallismuseon näkökulmasta tulevaisuuden haave on se, että yhä laajempi erilaisten ihmisten joukko kiinnostuu käymään meidän museoissa. Myös Kansallismuseon tunnettuuden lisääminen, ei itseisarvona, vaan siksi, että me itse uskomme voivamme antaa paljon. Jotta ihmiset voisivat ottaa sen vastaan, heidän pitää tietää mitä me olemme, missä me olemme ja mitä meiltä voi saada.

Yleisempien linjojen ja tulevaisuudennäkymien rinnalla on myös konkreettisia tulevaisuuden suunnitelmia.

– Meillä on meneillään iso kokoelmakeskus-hanke, jossa on tarkoitus keskittää Kansallismuseon kokoelmat yhteen paikkaan pääkaupunkiseudulle. Konservointitoiminnot tullaan myös siirtämään sinne kokoelmien yhteyteen. Silloin on tarkoitus avata Kansallismuseon piharakennukseen Kulttuurien museo, joka on osa meidän kokoelmiamme. Kansallismuseon perusnäyttelyn uudistaminen on museon keskeisin itsenäisyyden juhlavuoden tavoite. Se on kansallisesti tärkeä projekti, ja sen sisällöistä haluamme käydä laajasti keskustelua yleisöjen kanssa. Myös Hämeen linnan suhteen meillä on isoja kehittämistavoitteita. Se on hieno kohde, aivan uniikki, meillä kun ei niitä linnoja liikaa ole.

Vaikka Kansallismuseon tulevaisuus on Anttilalle tärkeä, hän painottaa kuitenkin, että tärkeimmät haaveet liittyvät perheeseen.

– Tulevaisuuden kannalta kaikkein tärkein on totta kai teini-ikäisten lasteni pääseminen hyvin elämään kiinni.

EA_puhetta_pitamassa.jpg​

 

Takaisin