Takaisin

Barbara "Baba" Lybeck

Barbara ”Baba” Lybeck
s. 26.12.1966, Parainen

Filosofian maisteri (pääaine yleinen kirjallisuustiede, sivuaineet tiedotusoppi ja valtiotiede) 2007, Helsingin yliopisto

Uutisvuodon ylituomari 2010-
Toimitussihteeri, Ylen Puoli Seitsemän -ohjelma 2009–2012
Uutistoimittaja ja uutisankkuri, Nelosen uutiset 1998–2009
Juontajana Radio Cityssä, MTV3:lla, Ylen Lista Top 40 -musiikkiohjelmassa ja FST:n Bosses Bio ja Talking Heads -ohjelmissa sekä Jussi-gaaloissa 2003–2007

Tekstit: Suvi Uotinen
Kuva: Mirva Kakko / Otava

Toimittajaksi abikeväänä

Baba Lybeckin ura toimittajana ja juontajana alkoi hänen abikeväänään, vuonna 1985. Lybeck haki töihin Radio Cityyn ja luuli päätyvänsä toimistotöihin. Yllätys oli melkoinen, kun hänelle tultiinkin ilmoittamaan, että sinun ohjelmasi on sitten sunnuntaisin kello 13. Ohjelma oli Havis Amanda, jossa Lybeck luki kuuntelijoiden tervehdyksiä ja soitti musiikkia.

Baba Lybeckin toimittajanura alkoi abikeväänä Radio Cityn juotajana. Kuva: Taina Värri​
Baba Lybeckin toimittajanura alkoi abikeväänä Radio Cityn juotajana. Kuva: Taina Värri​

Opinnot Helsingin yliopistossa Lybeck aloitti vasta pari vuotta radiojuontajan uran alun jälkeen, 1987. Töitä media-alalla riitti koko opiskeluajan. Lybeck juonsi Radio Cityn aamuohjelmia, MTV3:n NoTV:tä, Ylen Lista Top 40 -musiikkiohjelmaa, FST:n Bosses Bio ja Talking Heads -ohjelmia sekä Jussi-gaalat 2003–2007.

Vuonna 1998 Baba Lybeckistä tuli Nelosen uutisten uutistoimittaja ja uutisankkuri. Hän teki toimituksessa reilun kymmenen vuoden uran. Vuonna 2009 Lybeck siirtyi Yleisradioon Puoli Seitsemän -ohjelman toimitussihteeriksi, ja vuodesta 2010 hän on toiminut Ylen viihdeohjelma Uutisvuodon ylituomarina.

Lybeckin työstä suuri osa on esiintymistä. Siihen hän ei yliopisto-opinnoistaan eväitä saanut. Mutta muita oppeja vuodet yliopistolla kyllä antoivat.

– Opinnoista Helsingin yliopistossa sain paitsi yleissivistystä myös tekstien ja kuvien muodon ymmärrystä, josta on valtavasti hyötyä toimittajan ja juontajan työssä, Lybeck sanoo.

Kirjallisuudenopinnoissa analysoitiin paljon tekstejä, ja siitä tarttui ymmärrys tekstilajien moninaisuudesta. Visuaalisen viestinnän taitoja Lybeck sai Helsingin yliopiston Svenska social- och kommunalhögskolanin tiedotusopin opinnoista ja tv-työn oppeja Nord Plus -vaihdossa Tanskan Århusissa.

Baba Lybeck tekee työkseen paljon puhuja- ja moderaattorikeikkoja. Hän oli juhlapuhujana Media ry:n 43-vuotisjuhlassa syksyllä 2014.​
Baba Lybeck tekee työkseen paljon puhuja- ja moderaattorikeikkoja. Hän oli juhlapuhujana Media ry:n 43-vuotisjuhlassa syksyllä 2014.​

 

Takaisin