Takaisin

Arto Haapala

Arto Kalervo Haapala
3.1.1959, Helsingin mlk

Humanististen tieteiden kandidaatti 1982 (teoreettinen filosofia) ja filosofian maisteri 1984 (estetiikka), Helsingin yliopisto
PhD 1988 (Philosophy), Birkbeck College, University of London
Estetiikan dosentti 1989–, Helsingin yliopisto

Estetiikan professori 2000–, Helsingin yliopisto
Visiting Professor in Philosophy 2015, Universidad de Murcia, Espanja
Estetiikan määräaikainen professori 1995–2000, Helsingin yliopisto
Affiliated Professor in Philosophy 2001, Temple University, USA
Visiting Professor in Philosophy 1999–2000, Lancaster University, UK
Varttunut tutkija 1999–2000 ja vanhempi tutkija 1993–1995, Suomen Akatemia
Estetiikan assistentti 1989–1993, Helsingin yliopisto

Julkaisut, tutkimusprojektit ja muu tieteellinen toiminta
Tutkimusteemat: taideteosten ontologiset kysymykset, taiteen tulkinta, arjen estetiikka, esteettinen hyvinvointi

Palkinnot
Suomen Estetiikan Seuran Yrjö Hirn-palkinto 2004

Kuva: Heikki Tuuli
Tekstit: Arto Haapala (Riitta-Ilona Hurmerinta, toim.)

Yhteiskunnallista vaikuttamista

Professori Arto Haapala toimi pitkään Alfred Kordelinin säätiön päättävissä elimissä. Suomen Estetiikan Seuran puheenjohtajana hän toimi yhteensä kaksitoista vuotta. Haapala on kehittänyt aktiivisesti myös Kansainvälisen soveltavan estetiikan instituutin toimintaa: yksi järjestön keskeisistä toimintamuodoista on kansainvälisten kesäkongressien järjestäminen, ja näistä tapahtumisista onkin tullut monella tavalla merkittäviä tieteellisen kanssakäymisen tapoja.

Estetiikan tutkimus on vilkasta myös muissa Pohjoismaissa kuin Suomessa. Haapala on ollut mukana monissa yhteispohjoismaisissa projekteissa. Keskeisin organisaatio pohjoismaisessa yhteistyössä on Pohjoismainen Estetiikan Seura, jonka kotipaikka on tällä hetkellä Aarhusin yliopisto Tanskassa.

Haapala toimi myös alan kansainvälisen kattojärjestön International Association for Aesthetics ja Euroopan estetiikan seuran hallituksissa.

Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan varadekaanina Haapala toimi vuosina 2004–2006. Hänen vastuullaan olivat kirjastoasiat. Tuolloin Kaisa-kirjasto oli vasta idean asteella, mutta herätti intohimoista vastustusta, samoin kuin ajatus yhtenäisen yliopistokirjaston luomisesta. Samaan aikaan Haapala toimi myös humanistisen tiedekunnan taiteiden tutkimuksen laitoksen johtajana.

Haapala toimi useita vuosia Helsingin yliopiston Tutkijakollegiumin johtokunnassa ja johtokunnan puheenjohtajana 2007–2010. Hän on ollut Suomalaisen tiedeakatemian jäsen vuodesta 2002 ja Filosofiset ja esteettiset tieteet -jaoston puheenjohtajana 2004–2008.

Arto Haapala Kaisa-talossa
Professori Arto Haapala oli mukana Helsingin yliopiston keskustakampuksen kirjastouudistustyöryhmässä luomassa Kaisa-taloa. Kuva: Veikko Somerpuro.

 

Takaisin