Takaisin

Anni Sinnemäki

Anni Milja Maaria Sinnemäki
20.7.1973, Helsinki

Humanististen tieteiden kandidaatti 2001 (venäjän kirjallisuus ja filosofia), Helsingin yliopisto

Apulaiskaupunginjohtaja (kaupunkisuunnittelu- ja kiinteistötoimi), Helsingin kaupunki, 14.1.2015–
Työministeri ja Vihreiden puheenjohtaja 2009–2011
Kansanedustajana vuosina 1999–2015

Kirjoittanut sanoituksia Ultra Bra -yhtyeelle sekä runokirjat Sokeana hetkenä ja Aleksis Kiven katu.

Kuva: Helsingin kaupunki
Tekstit: Suvi Uotinen

Sanoituksia Ultra Bralle

Anni Sinnemäki kuului kiinteästi Ultra Bra -yhteisöön. Kuva: Universal Music Finland/Johanna kustannus.

Anni Sinnemäki aloitti sanoitusten kirjoittamisen Ultra Bra -yhtyeelle opiskeluaikoinaan vuonna 1995 ja jatkoi yhtyeen viimeiseen levyyn asti, vuoteen 2001. Hänen käsialaansa ovat esimerkiksi sanoitukset kappaleisiin Sinä lähdit pois, Tyttöjen välisestä ystävyydestä ja Nainen, joka elää vapaaherran elämää.

– Niinä aikoina tein limittäin erilaisia asioita. Opiskelin, tein pätkätöitä, olin osa bändin yhteisöä ja minulla oli pieni lapsi. Kirjoittaminen vaatii myös sitä, että miettii asioita ja että mielessä on tilaa. Niitäkin aikoja yliopistossa oli, koska opiskeluni ei aina ollut niin intensiivistä.

Sinnemäki arvelee, että hänen kirjoittamiseensa ovat vaikuttaneet merkittävästi venäläisen kirjallisuuden opinnot ja runsas kaunokirjalisuuden lukeminen. Hän on saanut vaikutteita teksteihinsä erityisesti Anna Ahmatovalta ja Joseph Brodskylta.

Vuonna 2003 Sinnemäki julkaisi kirjan Sokeana hetkenä, johon oli koottu hänen julkaistut sanoituksensa sekä uusia tekstejä. Vuonna 2009 ilmestyi runokokoelma Aleksis Kiven katu, jonka Sinnemäki kirjoitti asuessaan Helsingin Alppilassa. Hän kirjoittaa runoja yhä.

Takaisin