Takaisin

Anna Moring

Anna Raisa Aurora Moring
7.12.1978, Espoo

Filosofian tohtori 2013 (sukupuolentutkimus) ja filosofian maisteri 2005 (naistutkimus), Helsingin yliopisto; HuK 2003, Turun yliopisto (yleinen kirjallisuustiede)

Projektipäällikkö 2013–, Kaikkien perheiden Suomi -hanke

Koulutussuunnittelija 2012–2013, Sateenkaariperheet
Pääsihteeri 2010–2011, Vihreät naiset
Tohtorikoulutettava 2007–2012, Helsingin yliopisto
Toimitussihteeri 2004–2005, Naistutkimus-lehti

Tekstit: Suvi Uotinen

Suomen ensimmäinen naistutkimuksen maisteri

Sukupuolentutkimuksen maisteriohjelman opiskelijat Outi Pajala (vas.), Tatiana Elf ja Anna Moring valmistujaispiknikillä kesällä 2005.

Anna Moring valmistui Helsingin yliopistosta naistutkimuksen maisteriksi ensimmäisenä Suomessa vuonna 2005.

Hän siirtyi juuri perustettuun kaksivuotiseen maisteriohjelmaan saatuaan yleisen kirjallisuustieteen kandintutkinnon valmiiksi Turun yliopistossa.

Moringin kanssa maisteriohjelmassa aloittivat Outi Pajala ja Tatiana Elf. Kolmikosta hioutui tiivis porukka.

– Opetus oli käsittämättömän hyvää. Meillä oli innostunut meininki ja parhaat opettajat ikinä. Sukupuolentutkimuksen alalla on työhönsä todella syvällisesti paneutuneita ja laajan tietovarannon omaavia ihmisiä.

Moring kiittelee sukupuolentutkimuksen monitieteistä otetta. Esimerkiksi graduseminaareihin kutsuttiin mukaan monien eri alojen opiskelijoita. Se sai aikaan kiinnostavaa vuoropuhelua.

Opintojen ohella Moring työskenteli Naistutkimus-lehden toimitussihteerinä. Kaikki lehdessä julkaistut artikkelit kulkivat hänen kauttaan.

– Siinä sai hyvän näköalapaikan sukupuolentutkimuksen alalle.

Opinnot etenivät vauhdikkaasti.

– Silloinen puolisoni sanoi, että ”mähän en minkään kandin kanssa naimisiin mee”. Se taisi osaltaan vauhdittaa valmistumista, Moring nauraa.

Gradu käsitteli romanttisen rakkauden ja virtuaalitodellisuuden diskurssien queer-feministisiä tulkintoja.

Tutkimuksenteko kiinnosti, ja päätös jatko-opiskelijaksi hakeutumisesta oli helppo. Väitöskirjan valmistumisen jälkeen Moring halusi kuitenkin siirtyä käytännön vaikuttajaksi järjestömaailmaan.

– Tutkijanura vaikutti taloudellisesti liian epävarmalta. Apurahoilla ei pysty elättämään perhettä. Tutkimuksen pariin palaaminen joskus tulevaisuudessa on kuitenkin mahdollista.

Kuukauden humanisti Anna Moring: Ensimmäinen alallaan, toukokuu 2005

Takaisin