Takaisin

Anja Snellman

Anja Snellman
23.5.1954 Helsinki

Humanististen tieteiden kandidaatti 1977, Helsingin yliopisto (kotimainen kirjallisuus, englantilainen filologia, soveltava psykologia)
Erityistason ratkaisukeskeisen psykoterapian opinnot 2011–2015, Lyhytterapiainstituutti
Filosofian maisterin tutkinnon opinnot 2015–2016 (kotimainen kirjallisuus), pro gradun aiheena Pentti Saarikoski ja erityisherkkyys

Kirjailija, journalisti ja terapeutti
HSTV:n Arka paikka -haastatteluohjelman toimittaja 2014–
Aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija

Kirjallinen tuotanto

Palkinnot
J.H. Erkon palkinto 1981
Kiitos kirjasta -mitali 1994
Lyytin päivän palkinto 2000
Stadin Friidu 2004
Pro Finlandia -mitali 2007
Helsinki-mitali 2008

Kuva: Ulla-Maija Lähteenmäki
Teksti: Anja Snellman (Kaija Hartikainen, toim.)

”Kaunokirjallisuus voi vaikuttaa kuin hyvä terapia”

Tärkeintä on uteliaisuus ja kuunteleminen. Kirjailija kuuntelee ja kysyy. Terapeutti kysyy ja kuuntelee. Journalisti kysyy, kuuntelee ja kyseenalaistaa.

Minulla on ollut onni toteuttaa elämässäni se a-suunnitelma eli kirjailijan elämäntyö sekä b-suunnitelma eli terapeutin missio. Toimeentulon vuoksi - harva kirjailija Suomessa elää vain kaunokirjallisuuden kirjoittamisella - olen jo opiskeluajoista lähtien toiminut myös journalistina, tehnyt monialaisia mediatöitä niin printtimedian kuin sähköisenkin puolella.

Tällä hetkellä teen Helsingin Sanomien digitelevisiolle HSTV:lle Arka paikka -haastatteluohjelmaa jossa voin käsitellä antoisia aiheita ja kiinnostavia ihmisiä, joista monet ovat tutkijoita ja tienraivaajia, sisuniskoja ja uranuurtajia, monella tapaa ihmeteltäviä ja ihailtavia. Olen innostunut jälleen uudesta aluevaltauksesta, uudesta välineestä, digi-tuotannoista.

Uskon elämänikäiseen iankaikkiseen intohimoon, uteliaisuuteen ja oppimiseen. Olla aina valmis, koko ajan kesken. Olla avoin oppimaan uutta; viimeiset viisi vuotta olenkin jälleen ollut myös opiskelija, ja nyt palannut myös Alma Materin, kirjallisuuden ja psykologian huomaan.

Elämässäni vallitsee juuri nyt ihanasti väreilevä synergia. Voisin kuvata sitä vaikka näin: kaunokirjallisuus voi vaikuttaa kuin hyvä terapia. Hyvä dialoginen terapiaprosessi on sanataidetta.

Kuva: Otava/Katja Lösönen

 

Takaisin