Takaisin

Timo Santala

Timo Hermanni Santala
10.1.1981, Helsinki

Opiskellut Helsingin yliopiston humanistisessa tiedekunnassa folkloristiikkaa, uskontotiedettä, sukupuolentutkimusta, Pohjois-Amerikan ja Latinalaisen Amerikan tutkimusta sekä eri kieliä.

Vapaa toimittaja ja valokuvaaja
Helsingin ruokakulttuuristrategian projektipäällikkö 2014–2015, Helsingin kaupunki
Radio Helsingin Ruokaradion toimittaja 2015-
Ravintolapäivä-tapahtuma tiedotus- ja markkinointipäällikkö 2011-
We Love Helsinki -tapahtuman toiminnanjohtaja 2008-
Lukuisia muita tapahtumien organisointiin liittyviä tehtäviä. Työskennellyt myös matka-, ruoka- ja viiniasioihin keskittyvänä toimittajana ja valokuvaajana. Lisäksi soittaa levyjä nimellä DJ Rideon.

Palkinnot ja erityissaavutukset
Opetus- ja kulttuuriministeriön Suomi-palkinto 2011, Ravintolapäivä
Helsingin kaupungin kirjasto- ja kulttuurilautakunnan Kulttuuriteko-palkinto 2011, Ravintolapäivä
Helsingin kaupungin kirjasto- ja kulttuurilautakunnan Kulttuuriteko-palkinto 2010, We Love Helsinki

Kuva: Minna Kurjenluoma
Tekstit: Riitta-Ilona Hurmerinta

Ruokakulttuuri-strategi visioi, viestii ja yhdistää ihmisiä

Timo Santala aloitti työskentelyn Helsingin kaupungin ruokakulttuuristrategian projektipäällikkönä marraskuussa 2014. Strategisten suuntaviivojen lisäksi Santala antaa kasvot, korvat ja suun kaupungin ruoka-asioille.

Autan parhaani mukaan esimerkiksi yhdistämällä ihmisiä. Kun oikeat ihmiset kohtaavat, sitä kautta syntyy aina uutta kehitystä.

Helsingillä on ollut vuodesta 2011 lähtien ruokakulttuuristrategia. Se kehitettiin osaksi World Design Capital Helsinki -vuotta, koska ruoka haluttiin nostaa osaksi designia.

­– Ruoka vaikuttaa ihmisten ja kaupungin hyvinvointiin ja samalla arkeen ja juhlaan kaikkialla, Santala sanoo.

Kuva: Timo Santala.​
Kuva: Timo Santala.​

Parhaillaan Helsingin kaupungin ruokastrategiaa uudistetaan vuosille 2016–2020. Siinä määritellään ruokakulttuurille tavoitteet ja suuntaviivat. Toteuttamiseen halutaan virastojen, yritysten, järjestöjen ja yhdistysten lisäksi mukaan kaupunkilaiset.

Santalan tehtävä on auttaa eri toimijoita kehittämään ja toteuttamaan ruokakulttuuria.

– Olen ikään kuin ulkopuolinen asiantuntija tosi monessa pöydässä, joka tuo keskusteluihin jotain lisää.

Kaupunki koetaan helposti kasvottomana organisaationa, jossa ei oikein tiedä, keneen ottaa yhteyttä.

– Minuun voi ottaa yhteyttä ihan missä tahansa ruokaan liittyvässä asiassa. Autan parhaani mukaan esimerkiksi yhdistämällä ihmisiä. Kun oikeat ihmiset kohtaavat, sitä kautta syntyy aina uutta kehitystä, Santala toteaa.

Santalalla on iso rooli myös viestinnän kehittämisessä ja tavoitettavuudessa. Hän kokoaa ryhmiä ja kanavia, joiden kautta ruoka-asiat pääsevät esiin sekä nostaa asioita ja teemoja keskusteluun ja julkisuuteen.

– Varsinkin kun resurssit on rajalliset, niin silloin viestinnän merkitys korostuu.

Ruokakulttuuristrategikon työn ohessa Santala osallistuu edelleen We Love Helsingin, Ravintolapäivän ja monen muun vapaaehtoistoimintaan perustuvan tapahtumakonseptin toteuttamiseen. Ne linkittyvät sulavasti hänen virkatyöhönsä.

Uusin aluevaltaus Timo Santalalle ruokakulttuurin saralla on Radio Helsingin Ruokaradio-ohjelman juontajana toimiminen. Radio-ohjelman tekeminen on osa Santalan ruokakulttuuristrategikon työtä ja se toteutetaan yhteistyössä Teurastamon kanssa. Ruokaradio-ohjelmaa voi kuunnella tammikuusta 2015 alkaen tiistaisin klo 17.00–18.00. Ohjelmat ovat kuunneltavissa jälkilähetyksinä Radio Helsingin verkkosivustolta.

Lisää Timo Santalan työstä Helsingin kaupungin ruokakulttuuristrategian kehittäjänä:

Artikkelin kansikuvan Timo Santalasta on ottanut valokuvaaja Mitro Härkönen (Mitro Härkönen Intagramissa).

Takaisin