Takaisin

Simo Parpola

Simo Kaarlo Antero Parpola
4.7.1943, Helsinki

Humanististen tieteiden kandidaatti 1963, Filosofian kandidaatti 1965, lisensiaatti 1969, tohtori 1971, (assyriologia) Helsingin yliopisto

Assyriologian henkilökohtainen ylimääräinen professori 1978–2009, Helsingin yliopisto
Senior Epigraphist, Ziyaret Tepe expedition of the University of Akron, 2002–2003
Research Fellow 1999, Institute for Advanced Studies, Hebrew University, Jerusalem
Professore contratto 1995, Università di Padova
Associate professor with tenure 1977–1979, University of Chicago
Assyriologian dosentti 1973–1976, Helsingin yliopisto
Poikkeuksellisen lahjakkaiden nuorten tieteenharjoittajien apuraha 1972–1976, Helsingin yliopisto
Wissenschaftlicher Assistent 1969–1972, Universität Heidelberg

Tutkimusteemat
Assyrian kieli ja kulttuuri, historia, uskonto, kuningasideologia, rituaalit, nuolenpääkirjoitus, kirjallisuus, taide, tähtitiede, lääketiede ja magia, talous, hallinto, kronologia, ilmasto ja maantiede; juutalainen mystiikka, gnosis; sumerin kieli, leksikko ja fonologia; induskirjoitus; mesoamerikkalaiset kirjoitusjärjestelmät

Tieteelliset julkaisut
Aiemmat tieteelliset julkaisut

Palkinnot ja erityissaavutukset
American Oriental Societyn kunniajäsen 2001
Suomen Leijonan ritarikunnan komentajamerkki 2001
The Assyrian American National Federation Award ”Non-Assyrian Man of the Year” 2000
Helsingin yliopiston J. V. Snellman tiedotuspalkinto 1996
Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan ritarimerkki 1993
Professoriliiton valitsema Vuoden professori 1992
Helsingin yliopiston pro gradu -palkinto 1965
Hufvudstadsbladetin parhaan klassikon palkinto 1961

Kuva: Juri Ahlfors
Teksti: Simo Parpola ja Olli Siitonen (toim.)

Assyriologiako tarpeeton?

Olen urani aikana huomannut, että assyriologia ei ainakaan suuren yleisön näkökulmasta ole joutava tai tarpeeton tieteenala. Menneisyys kiehtoo ihmisiä, ja assyriologian tuottama uusi tieto, kuten aikoinaan raamatun vedenpaisumuskertomuksen paljastuminen mesopotamialaiseksi lainaksi, vaikuttaa ajatteluumme ja voi radikaalisti muuttaa sitä – myös tulevaisuudessa.

Olen pitänyt esitelmiä yli tuhannen hengen kuulijakunnille Louvressa, Bagdadissa ja Helsingissä, ja Heurekassa vuonna 1995 järjestämäni näyttely “Ninive 612 eKr.” oli yksi tiedekeskuksen menestyksekkäimmistä ja keräsi yli 80000 katsojaa. Helsingin yliopistossa vuonna 1997 pidetty “Studia exotica – Kadonneet kulttuurit” -esitelmäsarja oli myös suuri yleisömenestys. YLEn Elävässä arkistossa julkaistua haastatteluihini perustuvaa 10-osaista “Muinaisen Assyrian suurvallan vaiheita” -sarjaa suosittelee 197 Facebook-fania. Helsingissä kesällä 2001 pidettyyn assyriologikongressiin osallistui lähes 300 tutkijaa ympäri maailmaa. Siellä julkistettu, sumerilaisen reseptin mukaan valmistettu Enkidu-olut toi minulle Sauli Niinistön jälkeen seuraavana Vuoden Vaahtopää -arvonimen, ja sumeriksi kääntämäni Blue suede shoes herätti Doctor Ammondtin tulkitsemana huomiota ympäri maailmaa.

Kuvateksti: Vuoden 2001 assyriologikongressissa julkistetun Enkidu-oluen etiketti.

Assyrian historiaan liittyvät tutkimukseni koskettavat suoranaisesti lähes kolmea miljoonaa nykyassyrialaista,  joista suurin osa elää diasporassa kotimaansa ulkopuolella. Tämän vuosituhansia sorretun ja vainotun kansan – pelkästään ensimmäisen maailmansodan aikaisessa kansanmurhassa menehtyi arviolta puoli miljoonaa assyrialaista – polveutuminen muinaisista assyrialaisista on voitu sitovasti todistaa vasta Assyrian valtionarkistot -projektin myötä, ja omilla tutkimuksillani on ollut valtavaa merkitystä assyrialaisten itsetunnolle ja identiteetille. Olen puhunut assyrialaisen puolesta Britannian parlamentissa ja useissa tilaisuuksissa USA:ssa, manner-Euroopassa, Ruotsissa ja Suomessa.

Parpola esitelmöimässä Suomi-Assyria-yhdistyksen vuosijuhlassa vuonna 2009. Kuva: SAY:n arkisto.

Toinen kieliryhmä, jota assyrialaisten ohella olen yrittänyt konkreettisesti auttaa, on Venäjän Karjalassa asuva sukulaiskansamme lyydit. Lyydiläisen Seuran puheenjohtajana toimiessani onnistuin vuonna 2006 Suomen Kulttuurirahaston tuella käynnistämään katoamassa olevan lyydin kielen monivuotisen elvytysohjelman, joka on tuottanut hyviä tuloksia ja jota nyt jatketaan Koneen Säätiön tuella.

Takaisin