Kuva: Sakari Siltala
Tekstit: Sakari Siltala, Tero Juutilainen (toim.)
Kansainvälisyydellä uusia näkökulmia
Harrastin aikanaan opiskelijaelämää laiskasti, kaiketi helsinkiläisyyttäni; kaveripiiri oli jo olemassa. Ehkä osin siitä syystä sivuun jäi myös kaikenlainen järjestötoiminta. Väitöskirjaa tehdessäni ja sen jälkeen olen osallistunut Capitalism, State & Society -tutkimusryhmän toimintaan. Tutkimusryhmä koostuu useista tutkijoista ja keskeisenä tutkimuskohteena on yhteiskunnan ja kapitalismin vuorovaikutus.
Väitöskirjaa tehdessäni ohjaajat onneksi tuuppivat minua kansainvälisiin konferensseihin, mikä pakotti ajattelemaan omia töitä kulmista, joista katsoen mikään ei ollut itsestään selvää. Kuka Kekkonen, mikä talvisota? Kukaan ei taatusti tuntenut omien tutkimusteni kohteina olleita suomalaisfirmoja, enintään Nokian. Se kouli tutkijana.
Ei kuitenkaan saa unohtaa, että yliopiston ja historioitsijoiden tehtävä on myös tuoda tuloksiaan julki suomalaiselle yleisölle suomeksi ja selkokielellä. Jos ei tutkijan tuloksista kukaan kuule, ei niillä ole merkitystäkään.
Työni käännösoikeuksien myyjänä on lähtökohtaisesti kansainvälistä. Työ perustuu henkilökohtaisille kontakteille, joita luodaan ennen muuta kirjamessuilla mm. Frankfurtissa ja Lontoossa. Pohjimmiltaan kaikki tietysti perustuu kirjoille, joilla on mahdollisuuksia puskea kansainvälisille markkinoille. Ensin on oltava näyttöjä Suomesta: kritiikkejä, palkintoja, myyntilukuja. Kun näitä on, voi kirjaa tarjota ulkomaisille kustantajille.
Kirjoittaja
Sakari Siltala, Tero Juutilainen (toim.)
Sakari Siltala
Lauri Touko Sakari Siltala
28.10.1984, Helsinki
Humanististen tieteiden kandidaatti 2008, filosofian maisteri 2010, filosofian tohtori 2013 (Suomen ja Pohjoismaiden historia), Helsingin yliopisto