Takaisin

Mirkka Lappalainen

Mirkka Marjaana Lappalainen
26.11.1975, Helsinki

Filosofian maisteri 1998, filosofian lisensiaatti 2001 ja filosofian tohtori 2005 (Suomen ja Pohjoismaiden historia), Helsingin yliopisto

Suomen ja Pohjoismaiden historian yliopistonlehtori 2014-, tutkijatohtori 2009–2014 ja assistentti 2001–2009, Helsingin yliopisto

Julkaisut, tutkimusprojektit ja muu tieteellinen toiminta
Tutkimusteemat: Ruotsin ajan historia, aatelin ja aatelissukujen historia, valtiomuodostuksen historia, henkilö-, oikeus- ja rikoshistoria sekä ”pieni jääkausi” ja nälänhädät.

Palkinnot:
- Vuoden tiedekirja -palkinto 2014 teoksella Pohjolan Leijona – Kustaa II Aadolf ja Suomi 1611–1632
- Tieto-Finlandia-palkinto 2014 teoksella Pohjolan Leijona – Kustaa II Aadolf ja Suomi 1611–1632
- Tiedonjulkistamisen valtionpalkinto 2013 teoksella Jumalan vihan ruoska
- Lauri Jäntin palkinto 2010 teoksella Susimessu. 1590-luvun sisällissota Ruotsissa ja Suomessa.
- Vuoden historiateos 2009 teoksella Susimessu. 1590-luvun sisällissota Ruotsissa ja Suomessa.
- Vuoden tiedekirja -palkinto 2006 esseekokoelmalla Maailman painavin raha

Kuva: Laura Malmivaara (Kustannusosakeyhtiö Siltala)
Tekstit: Riitta-Ilona Hurmerinta

Parhaat muistoni Helsingin yliopistosta

Filosofian tohtori Mirkka Lappalaisella riittää hyviä muistoja koko yliopistoajaltaan. Merkittävimmät niistä kulminoituvat historian opintojen alkuvaiheeseen ja toisaalta väitöspäivään.

Kun Lappalainen aloitti opiskelut syksyllä 1994, historian laitos sijaitsi vielä Heimolan talossa.

– Laitoksen tilat olivat rakennuksen viidennessä kerroksessa, jonne mentiin rämällä hissillä. Lattiapalkkien välistä näkyi alapuolella sijainneen matematiikan laitoksen tilat. Siinä nuhjuisessa rakennuksessa vietetyt hetket opiskelijakavereiden kanssa ovat piirtyneet mieleeni tärkeinä muistoina, kertoo Lappalainen.

Toinen opiskeluvaiheen muisto liittyy aikaan, jolloin Lappalainen oli mukana historian opiskelijoiden ainejärjestölehden Kronikan toimikunnassa.

– Tavallisilla tietokoneilla ei silloin voinut tehdä taittojuttuja, joten vietimme öitä ja viikonloppuja yliopiston atk-asemalla Fabianinkadulla. Lehteä koottiin siellä hilpeissä tunnelmissa.

Ikimuistoisin yliopistoon liittyvä päivä on Mirkka Lappalaiselle ollut hänen väitöspäivänsä keväällä 2005.

– Väitöstilaisuus sujui melkein euforisesti: nyt minä oikeasti väittelen! Karonkassa olivat paikalla kaikki väitöskirjaprosessin aikana merkityksellisiksi tulleet henkilöt. Väitöskirjan tekeminenhän ei ole vain opinnäytetyön kirjoittamista. Se oli minulle tutkijaksi ja historioitsijaksi kasvamisen aikaa. Siitä valtavasta prosessista ei olisi tullut mitään ilman mainioita kollegoita ja loistavia professoreita, joita meillä täällä talossa on. Oli hienoa juhlia sitä hetkeä heidän ja muiden ystävieni kanssa.

Takaisin