Takaisin

Mari Hatakka

6.10.1968, Helsinki

Filosofian maisteri 1998 (pääaine folkloristiikka, sivuaineet naistutkimus ja uskontotiede), filosofian lisensiaatti 2004 ja filosofian tohtori 2011, Helsingin yliopisto

Kehityspäällikkö (myynti), Lippupiste 2014–
Promootioita artisteille, Suomen parhaat tapahtumapaikat -katalogin toimitus 2013–2014
Markkinointipäällikkö, Flow Festival 2012–2013 (vanhempainvapaan sijaisuus)
Myyntijohtaja, Tiketti 2008–2012

Topi Sorsakosken ja Agentsien go-go- tyttönä Tiina Isohannin kanssa 1986–1990
Laulajana Laika & Cosmonauts- orkesterin kera 1991–1992
Fabulettes-yhtye Saara Soisalon ja Tiina Isohannin kanssa 1993–
Leningrad Cowboys- yhtyeessä 1994–2000

Asiantuntijana MTV:n Ensitreffit alttarilla -tosi-tv-sarjassa keväällä 2015

Lue lisää Mari Hatakan Linked In -profiilista

Tekstit: Mari Hatakka ja Suvi Uotinen (toim.)
Kuva: Antti Kuivalainen

Show-elämää ja ökyhumanismia

Aloitin folkloristiikan opinnot Helsingin yliopistossa vuonna 1989, silloin oppiaineen nimi oli vielä viimeisiä aikoja suomalainen ja vertaileva kansanrunouden tutkimus. Olin hyvin innostunut oppialan uusista tuulista 1990-luvun alussa, ja sain jonkinlaisen herätyksen lukiessani amerikkalaisia kognitiivisia antropologeja.

Hieman hirvittää todeta, että väitöstutkimukseni aihe, suomalainen parisuhde, alkoi sekin kiinnostaa tutkimuksellisesti jo hyvin varhain. Kiitos tästä kuuluu silloiselle professorillemme, jo edesmenneelle Leea Virtaselle.

Muistan myös, kuinka jännittävää oli olla mukana naistutkimuksen oppiaineen synnyssä. Se oli selkeästi elämänasennettani ja kaikkea tutkimustyötäni ohjannut kokemus. Jotta olisin ollut täysin ökyhumanisti, luin lisäksi vielä uskontotiedettä – ihana ja liike-elämässä vain vähän suoraa hyötyä tuottava yhdistelmä. Näiden oppiaineiden ansiosta ymmärrän kuitenkin hyvin ihmisten erilaisia käsityksiä ja kommunikaation eri lajeja. Tästä on paljon hyötyä kaupankäynnissä ja jatkuvasti muuttuvassa markkinoinnin maailmassa. Laajasta yleissivistyksestä on hyötyä myös bisnesmaailmassa.

Koska tein käytännöllisesti katsoen koko opiskeluaikani ajan työkseni esiintymiskeikkoja, oli opiskelu osaltani ajoittain hyvinkin harrastusluontoista. Minulla oli oma työ- ja ystäväpiirini yliopiston ulkopuolella, ja olinkin ehkä hieman ulkojäsen oppiaineemme kovaan ytimeen verrattuna.

Mari Hatakka pääsi Leningrad Cowboys -vuosinaan kiertämään maailmaa ja tapaamaan vaikka ketä. Tässä Hatakka (oik.) ja Tiina Isohanni Walesin tiikerin Tom Jonesin kanssa Bostonissa 1995. Kuva: Maarita Dubitsky.​​
Mari Hatakka pääsi Leningrad Cowboys -vuosinaan kiertämään maailmaa ja tapaamaan vaikka ketä. Tässä Hatakka (oik.) ja Tiina Isohanni Walesin tiikerin Tom Jonesin kanssa Bostonissa 1995. Kuva: Maarita Dubitsky.​​

Vasta väitösvaiheessa, päästessäni mukaan Kulttuuristen tulkintojen tutkijakouluun 2000-luvun alussa, koin kollegiaalista yhdessäoloa muiden kaltaisteni kanssa, mikä oli sangen miellyttävää. Samalla tuli kuitenkin aika selväksi, että vain osalle meistä tulisi koskaan löytymään paikkaa yliopistomaailmasta, etenkin näin pienellä alalla kuin omani. 

Väitöskirjani loppuun saattaminen oli paikoitellen dramaattinen ja läheltä liippaa ettei traaginenkin prosessi. Ensimmäisellä väitöskirjan tarkastuskerralla sain hylkäävät lausunnot, ja päätin jo jättää koko työn sikseen, sillä asia tuli täytenä yllätyksenä ja tuntui varsin epäreilulta.

Uskoni tiedemaailmaan horjui voimakkaasti, mutta parin vuoden tuumaustauon jälkeen päätin kuitenkin jättää tutkimukseni uudelleen arvioitavaksi, hieman paremmalla menestyksellä: Väitöskirjani Nainen, mies, rakkaus, seksi: Heterosuhteen kulku, kulttuurinen malli ja sitä selittävät diskurssit kahden omaelämäkerta-aineiston valossa tarkastettiin Helsingin yliopistossa tammikuussa 2011. Se herätti kiinnostusta myös mediassa. Minua haastateltiin esimerkiksi Ylelle: Naiset ja miehet haaveilevat samanlaisesta parisuhteesta.

Tässä vaiheessa olin jo ollut joitain vuosia liike-elämä palveluksessa, enkä kuvitellut hetkeäkään palaavani yliopistolle, mutta olen toki ylpeä saavutuksestani – ja tutkimuksestanikin, vaikka se ei koskaan jatkoa saanutkaan.

Takaisin