Takaisin

Hannu Juusola

Hannu Matti Sakari Juusola
10.5.1963 Rovaniemi

Filosofian kandidaatti 1993 ja filosofian tohtori 1999 (seemiläiset kielet ja kulttuuri), Helsingin yliopisto

Seemiläisten kielten ja kulttuurien professori 2011-, Helsingin yliopisto
Tohtorikoulutettava valtakunnallisessa Aasian ja Afrikan tutkimuksen tutkijakoulussa 1995–1997
Seemiläisten kielten ja kulttuurien professorin viransijainen 2001
Seemiläisten kielten ja kulttuurien yliopistonlehtori 2001–2010
Suomen Akatemian tutkijatohtori Yalen yliopistossa (Dept of Religious Studies, Visiting Fellow) 1.1.2002-–31.7.2002
Suomen Lähi-idän instituutin johtaja 1.1.2009–31.12.2010
Visiting Fellow (Department of Middle Eastern Studies, University of California at Berkeley) syyskuu 2013

Seemiläisten kielten ja kulttuurien dosentti 2008-, Helsingin yliopisto

Julkaisut, tutkimusprojektit ja muu tieteellinen toiminta
Tutkimusteemat: Demokratia, sekularisaatio ja kansalaisuusdiskurssit Lähi-idässä; Kuivuuden merkitys poliittisille konflikteille Lähi-idässä; juutalainen magia; orientalismi Suomessa.

Palkinnot ja erityissaavutukset
Kunniamaininta Historian ystävien liitto 2005 (Israelin historia)
Kunniamaininta Lauri Jäntin säätiö 2006 (Israelin historia)

Kuva: Ari Aalto
Tekstit: Hannu Juusola, Riitta-Ilona Hurmerinta (toim.)

Lähi-itä kiinnostaa monia

Lähi-itä on jatkuvasti esillä uutisissa. Sen takia olennaisena osana professori Hannu Juusolan ja muiden aluetta tutkivien työhön kuuluu esiintyminen erilaisissa asiantuntijatehtävissä mediassa, valtionhallinnossa ja poliittisissa elimissä.

– Omalta osaltani nämä liittyvät useimmiten Lähi-idän ajankohtaisiin poliittisiin kysymyksiin, joihin joutuu usein ottamaan kantaa lyhyelläkin varoitusajalla. Yli kahdenkymmenen maan politiikan päivittäiseen seuraamiseen menee paljon aikaa, mutta koen asiantuntijatehtävät arvokkaana osana työtäni ja eräänlaisena velvollisuutenakin.

Professori Juusola pitää runsaasti myös yleisöluentoja eri järjestöissä ja oppilaitoksissa. Hän on kirjoittanut lukuisia yleistajuisia artikkeleita ja kirjoja Lähi-idästä.

– Tärkein viestini Lähi-idästä puhuttaessa on, että Lähi-itä ei ole niin erilainen kuin länsimaissa edelleenkin kuvitellaan. Lähi-itää eivät selitä ikuisesti muuttumattomat pyhät kirjat ja uskonto, vaan alueen poliittista kehitystä ohjaavat paljolti samat tekijät kuin muitakin alueita maailmassa.

Tieteellisistä järjestöistä ja toimielimistä Juusolalle on tärkeä Pohjoismaisen Lähi-idän tutkimuksen seuran  hallitus. Tieteellisten konferenssien lisäksi seura ja sen hallitus järjestävät yleensä Lähi-idässä pidettäviä yhteispohjoismaisia tohtorikursseja, joissa Juusola on toistuvasti käynyt opettamassa.

Toinen Hannu Juusolalle tärkeä asia on demokratian tutkijoita yhdistävä kansainvälinen tieteellinen seura the Tampere Club, jonka jäsen hän on. Lisäksi Juusola on muun muassa Suomen Lähi-idän instituutin säätiön ja Suomen Itämaisen Seuran hallituksien jäsen. Helsingin yliopistossa hän kuuluu humanistisen tiedekunnan tiedekuntaneuvostoon ja maailman kulttuurien laitoksen johtoryhmään.

Professori Hannu Juusola osallistui Ulkopoliittisen instituutin järjestämään Israel in the Changing Middle East -tapahtumaan 4.12.2014. Kuva: Tuukka Niemi.​​
Professori Hannu Juusola osallistui Ulkopoliittisen instituutin järjestämään Israel in the Changing Middle East -tapahtumaan 4.12.2014. Kuva: Tuukka Niemi.​​

 

Takaisin