Takaisin

Georg Gimpl

26.05.1949, Abtenau (Itävalta) – 10.10.2014, Linz (Itävalta)

Filosofian maisteri 1975 (germaaninen filologia, pedagogiikka), tohtori 1980 (germaaninen filologia ja psykologia), Salzburgin yliopisto (Itävalta)
Aate- ja oppihistorian dosentti 1991, Oulun yliopisto

Yliopistonlehtori 2004–2014, Helsingin yliopisto
Germaanisen filologian vt. apulaisprofessori 1993–1995, Helsingin yliopisto
Saksan kielen ja Itävallan kirjallisuuden lehtori 1975–2003 (vakinainen nimitys 1981), Helsingin yliopisto

Tutkimusteemat
Filosofian historia, varsinkin itävaltalaisen filosofian historia
Itävaltalainen ja saksankielinen kirjallisuus
Böömin saksankielisen – mukaan lukien juutalaisen – kulttuurin historia
Kotikylänsä Russbachin virtuaalinen museo

Julkaisutoiminta

Kuva: Hartmut Lenk
Työryhmä: Hartmut Lenk, Marja Ursin, Valtteri Hyvärinen, Jouni Heikkinen, Helena Leheckova, Susanne Frejborg, Kaarle Holmberg, Faruk Abu-Chacra, Ove Knekt, Mark Shackleton, John Calton, Liisa Tiittula, Andrew Chesterman, Anni Aarinen (Kaija Hartikainen, toim.)

Sahamies

Yllätyin monta kertaa Georg Gimplin eri aloille ulottuvasta asiantuntemuksesta ja valtavasta kontaktiverkostosta.

Kun näytin hänelle suunnittelemiani puusta valmistettavista huonekaluista, sain heti asiantuntevan palautteen ja muutosehdotuksia, jotta tuotteista tulisi myös kaupallisesti valmiita. Georg kertoi olleensa nuorena sisustuspuusepän apulaisena. Hänen kommenttinsa osuivat aina naulan kantaan jopa liitoksia myöten!

Kerran keskustelimme, että puutavara-alalla toimineella isälläni oli ollut sahalaitos ja puuta myytiin Eurooppaan, Aasiaan ja Afrikkaankin. Georg kysyi, olisiko minulla tietoa mistä voisi ostaa suomalaista parhaimman laatuista koivua. Tällaista kaikkein vaaleinta koivupuuta kasvaa vain yhdellä alueella Suomessa ja sitä on vaikea saada. Soitin veljelleni, joka kertoi, että Heinolan vaneritehdas on juuri lopettanut toimintansa ja tehtaan pihalla seisoi pinossa valtava määrä sellukattilaan tuomittua vanerikoivua!

Georg soitti heti itävaltalaiselle yritykselle ja kertoi, että nyt on kiire. Seuraavalla viikolla kolme miestä Itävallasta, Georg tulkkinaan, ajoi Heinolaan. Ostajalla oli oma leimakirves, jolla merkittiin parhaat tukit ja kuorma lähti Itävaltaan. Siellä se sahattiin, kuivattiin ja höylättiin arvokkaaksi sisustuspuuksi. Myyjä sai hyvän hinnan ja ostaja mielestään edullisesti parasta laatua, joten molemmat olivat tyytyväisiä. Myös Georg, liikemies.

Georg Gimpl ystäviensä kanssa kevätretkellä Suomenlinnassa kesäkuussa 2013. Richard Powell (vas.), Andrew Chesterman, Helena Leheckova, John Calton, Kaarlo Holmberg, Faruk Abu-Chackra, Georg Gimpl. Kuva: Ove Knekt
Takaisin