Takaisin

Georg August Wallin

Georg August Wallin
24.10.1811, Sund – 23.10.1852, Helsinki

Filosofian kandidaatti ja maisteri 1836, Keisarillinen Aleksanterin Yliopisto
Opintoja Pietarissa 1840–1842 ja Lontoossa 1849–1850

Itämaiden kirjallisuuden professori 1851-, Keisarillinen Aleksanterin Yliopisto
Opettaja 1836-, Helsingin yksityislyseo
Ylimääräinen amanuenssi 1836-, Yliopiston kirjasto
Itämaiden kirjallisuuden dosentti 1839–1851, Keisarillinen Aleksanterin Yliopisto

Tutkimusmatkat Lähi-itään 1843–1849

Kunnianosoitukset
Royal Geographical Societyn kultamitali 1850
Société de Geographien suuri hopeamitali 1850

Kuva: Helsingin yliopistomuseo
Tekstit: Tomas Sjöblom

Tuntematon arabisti

Georg August Wallin kirjoittautui Keisarilliseen Aleksanterin Yliopistoon vuonna 1829. Hän opiskeli erityisesti klassisia ja itämaisia kieliä, mutta suoritti myös englannin, saksan ja ranskan opintoja. Wallin valmistui filosofian kandidaatiksi vuonna 1836.

Wallin jatkoi itämaisten kielten opintojaan professori Gabriel Geitlinin ohjauksessa. Opintojensa ohella hän työskenteli opettajana Helsingin yksityislyseossa ja ylimääräisenä amanuenssina yliopiston kirjastossa. Vuonna 1839 Wallin julkaisi väitöskirjan, joka käsitteli klassisen ja aikalaisen arabian kielen eroavaisuuksia. Samana vuonna hänet nimitettiin itämaisen kirjallisuuden dosentiksi.

Itämaisten kielten ja kulttuurien opinnot jatkuivat Pietarissa vuonna 1840. Siellä Wallin opiskeli sheikki Muhammad Ayyad al-Tantawin johdolla. al-Tantawin kertomukset elämästä Egyptissä vain syvensivät Wallinin kiinnostusta itämaisiin kulttuureihin. Wallin päätti hakea Keisarilliselta Aleksanterin Yliopistolta stipendiä Lähi-idän tutkimusmatkaa varten. Hän viettikin vuodet 1843–1849 tutkimusmatkalla Egyptissä, Arabian niemimaalla ja Persiassa.

Wallin palasi Eurooppaan vuonna 1849. Matkallaan takaisin Suomeen hän pysähtyi Lontooseen, jossa syventyi sikäläisten kirjastojen itämaisten kielten kokoelmiin. Oleskellessaan Lontoossa hän kirjoitti englanninkielisen kuvauksen viimeisimmästä aavikkomatkastaan. Wallinille myönnettiin Royal Geographic Societyn kultamitali merkittävien itämaantutkimustensa ansiosta. Edellisvuonna mitali oli myönnetty David Livingstonelle. Seura julkaisi aikakauslehdessään toimitetun version Wallinin matkakuvauksesta vuonna 1851. Wallin myös viimeisteli väitöskirjansa Lontoossa.

Palattuaan Suomeen vuonna 1850, Wallin nimitettiin itämaisen kirjallisuuden professoriksi. Itämaisten kielten opetusta varten hän laati vuonna 1851 pienen arabian kielioppia koskevan teoksen. Wallin ei ehtinyt toimia professorina kuin reilun vuoden, koska menehtyi lokakuussa 1852.

Elinaikanaan Wallin ei ollut suomalaisissa tieteellisissä piireissä kovinkaan arvostettu. Muiden kansatieteilijöiden kiinnostus nimittäin kohdistui lähes yksinomaan suomalaissukuisiin kansoihin. Wallin oli ensimmäinen länsimaalainen beduiinirunouden ja -murteiden tutkija. Hänen aineistonsa tosin jäi muistiinpanojen ruotsinkielisyyden takia pitkäksi aikaa tuntemattomaksi kansainväliselle tutkijakunnalle.

Tänä päivänä hänen työtään arvostetaan suuresti varsinkin Lähi-idässä. Hän on monessa tapauksessa ensimmäinen ja ainoa, jolta on säilynyt mainintoja ja kuvauksia yksittäisistä paikkakunnista ja beduiiniheimoista Arabian niemimaalla.

Johanna Ramstedtin vuonna 1852 piirtämä G. A. Wallinin profiili. Kuva: Wikimedia commons/Johanna Ramstedt.​
Johanna Ramstedtin vuonna 1852 piirtämä G. A. Wallinin profiili. Kuva: Wikimedia commons/Johanna Ramstedt.​

 

 

 

Lähteet

Takaisin